Берлін долучає свої дипломатичні зв'язки для забезпечення широкого представництва на Саміті миру

Німеччина використовує свої дипломатичні зв’язки для забезпечення якнайширшого представництва держав світу на Мирному саміті, що відбудеться у червні в Швейцарії.

Про це сказала міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок, відповідаючи на запитання Укрінформу на спільній з главою МЗС України Дмитром Кулебою пресконференції в Києві.

Глава німецької дипломатії відзначила, що Німеччина від самого початку підтримала мирну ініціативу, висунуту Президентом Володимиром Зеленським.

Бербок зауважила, що для неї, як глави МЗС Німеччини, важливим також було від самого початку агітувати за українську мирну ініціативу по всьому світу, і зараз Берлін активно працює над тим, щоби переконати якомога більше країн взяти участь у Саміті миру в червні в Швейцарії, щоби разом шукати кроки на шляху до миру.

«Різні країни долучаються по-різному», - сказала дипломатка і навела приклад африканських країн, які «інтенсивно докладають зусиль» у питанні повернення викрадених українських дітей, щоправда російське керівництво не зацікавлене йти назустріч.

«Україна прагне ніщо інше як миру. На неї підступно напали, і вона захищає себе», - підкреслила Бербок і додала, що Путін міг би завершити свою незаконну війну хоч завтра та вивести свої війська. І тоді, за її словами, з полегшенням зітхнути би не лише мільйони українців, але й цілий світ, який відчуває наслідки цієї війни.

Читайте також: Зеленський - про Саміт миру: Будуть лідери з усіх континентів, він стане справді глобальним

Як повідомлялось, мирна конференція запланована на 15-16 червня в Швейцарії. Участь у ній підтвердили понад 50 голів держав і урядів, зокрема, канцлер ФРН Олаф Шольц.

Бербок перебуває в Києві з візитом. Окрім переговорів з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою вона зустрілась і з Президентом Володимиром Зеленським.