Для України успіхом на саміті НАТО у Вашингтоні буде створення стратегії вступу - експерт

Експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв вважає, що Вашингтонський саміт НАТО буде успішним для України, якщо за його результатами буде вироблена певна стратегія вступу.

Таку думку він висловив у інтерв'ю Radio NV, передає Укрінформ.

«Для нас формулювання, яке можна вважати успішним, - це створення, наприклад, стратегії вступу. Тобто те, про що казав Столтенберг, - умовні «Копенгагенські критерії» для НАТО. Коли Україна чітко знає, які пункти нам треба виконати, які реформи провести для того, щоб вступ в Альянс став питанням буквально одного голосування», - сказав Краєв.

За словами експерта, успіхом Вашингтонського саміту могло б стати ухвалення рішення, аналогічного до грудневого рішення Євросоюзу розпочати переговори про членство з Україною.

«Для нас також успіхом буде те, що було з Європейським Союзом 15 грудня. Тобто, умовно, НАТО затверджує своїм документом, що з Україною розпочинаються переговори про потенційний вступ. Що, мовляв, зараз це неможливо, тому що безпекова ситуація, війна і так далі. Але ми з Україною робимо все можливе, щоб як тільки умови були належні - Україна вступає в НАТО. Це також буде успіхом. Це покаже рішучість Альянсу рухатися з нами в одному напрямку», - сказав експерт.

Читайте також: Умєров - Пісторіусу: Пріоритетами України є посилення ППО та формування нових підрозділів ЗСУ

На його думку, будь-який інший результат буде сприйматися як відмовка не лише для українців, а й для багатьох союзників. «Найголовніше - для опонентів НАТО будь-який інший результат виглядатиме слабким», - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 9-11 липня в Вашингтоні відбудеться ювілейний саміт НАТО, приурочений до 75-ї річниці створення Альянсу.

На засіданні Європейської ради у Брюсселі 14-15 грудня 2023 року прийнято історичне рішення розпочати переговори про членство з Україною й Молдовою.