Це не означає НАТО: Байден розповів, яким бачить мир в Україні

Президент США Джо Байден розкрив своє особисте бачення миру в Україні, яке, за його словами, полягає в тому, що РФ ніколи не зможе окупувати українські території.

Водночас він висловив позицію щодо членства України в НАТО. Про це Байден сказав у інтерв’ю виданню Time, передає Укрінформ.

«Байден стверджує, що залишається відданим перемозі України», - зазначає видання.

У відповідь на запитання про те, яким він бачить фінал війни та мир після цього, Байден зауважив: «Мир виглядатиме так, що Росія ніколи, ніколи, ніколи, ніколи не окупує Україну».

Водночас, він зауважив, що це не обов’язково має означати членство України в Північноатлантичному альянсі.

«Це не означає НАТО... Це означає, що ми маємо з ними відносини, як і з іншими країнами, куди ми постачаємо зброю, щоби вони могли захистити себе в майбутньому. Але це не так, якщо ви помітили, я був тією людиною - і ви про це повідомляли в Time - хто говорив, що не готовий підтримати НАТО-їзацію України», - зазначив президент США.

Однак, чинний президент США не уникнув критики щодо політики в українському питанні, пише видання. При цьому зазначається, що союзники Байдена у Києві скаржаться на його надто обережну позицію, коли він дає Україні достатньо зброї, щоби встояти у війні, але не виграти її.

З іншого боку, навіть давні критики вражені зусиллями чинного глави Білого дому в Україні. Так, ексміністр оборони США й директор ЦРУ Роберт Гейтс написав у 2014 році, що Байден «помилявся майже в усіх основних питаннях зовнішньої політики та національної безпеки за останні чотири десятиліття». Але недавно Гейтс заявив, що відповідь Байдена на вторгнення Росії значною мірою була рішучою, і він завоював велику довіру завдяки швидкості, з якою зібрав коаліцію країн-партнерів, союзників і друзів.

Читайте також: Білий дім прокоментував можливість розширення дозволу на удари по Росії зброєю США

Сам Байден каже, що його відповідь була частиною ширшої стратегії стримування. «Якщо ми колись дозволимо впасти Україні, запам’ятайте мої слова, ви побачите, як паде Польща, і ви побачите [падіння] усіх інших країн уздовж фактичного кордону з Росією», - зазначив глава Білого дому в інтерв’ю Time.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня держсекретар США Ентоні Блінкен офіційно підтвердив, що президент Джо Байден надав дозвіл для України бити американською зброєю по військових об’єктах на російській території.

Фото: The White House