Секретар РНБО запросив науковців долучитися до роботи над Українською доктриною

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Литвиненко запросив науковців долучитися до роботи над Українською доктриною, яка розробляється за дорученням Президента Володимира Зеленського.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба РНБО.

Зазначається, що напередодні секретар РНБО провів зустріч із вітчизняними вченими.

«В ході діалогу він запросив науковців долучитися до роботи над Українською доктриною, яка розробляється за дорученням Президента України Володимира Зеленського», — ідеться в повідомленні.

Литвиненко підкреслив, що Українська доктрина має стати основою трансформації держави, розробка якої неможлива без активної участі вітчизняних вчених.

«Україна має вийти з війни переможцем, а далі перед нами постане серйозне завдання – відновлення економіки, а без якісної науки, без прогресивних підходів та технологій зробити це неможливо», – зазначив секретар РНБО.

Тому, за словами Литвиненка, важливо підтримати українську науку і дати можливість вченим працювати на відбудову і підвищення обороноздатності України.

Читайте також: РНБО підготує доктрину з післявоєнного планування України - Литвиненко

Як зазначається, з цього приводу президент Національної академії наук України Анатолій Загородній сказав, що розробки українських науковців у галузі безпеки і оборони держави реально працюють вже сьогодні, однак для більш дієвого розвитку потрібно визначитися з пріоритетами.

Також директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Богомолов звернув увагу на те, що майбутня Українська доктрина має включати стратегію науково-технологічного та гуманітарного розвитку України, однак для цього необхідно провести аудит наукових дослідницьких спроможностей.

Як зауважила завідувачка кафедри теорії чисел EPFL (м. Лозана) Марина Вязовська – друга в історії жінка, яка отримала медаль Філдса, найпрестижнішу відзнаку у математиці для молодих науковців, - «наукова держава – це, перш за все, мотивація для науковців, аспірантів, студентів, школярів, для молоді, яка прагне працювати для своєї держави».

Наприкінці зустрічі Литвиненко підкреслив, що у майбутньому документі важливо акцентувати увагу не на державоцентричності, а на людиноцентричності підходів у визначенні пріоритетів у сфері національної безпеки і оборони.

«Мусимо створити такий документ, який би базувався на новітній філософії. Для нас важливо захистити не тільки нашу країну, а й треба дбати про безпеку кожної людини», – сказав секретар РНБО.

Як повідомлялося, Зеленський, виступаючи у Верховній Раді з нагоди 27-ї річниці прийняття Конституції України, запропонував до загальнонаціонального обговорення основні орієнтири майбутньої Української доктрини.

Фото: РНБО