Парламент Австрії закликав уряд долучитися до повернення викрадених Росією українських дітей

Національна рада Австрії одноголосно ухвалила резолюцію "Щодо викрадених українських дітей", у якій закликала федеральний уряд, передусім МЗС, працювати на міжнародному та європейському рівнях задля повернення викрадених Росією дітей в Україні.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії, у середу на черговому засіданні парламенту Австрії було розглянуто звіт комітету з прав людини щодо проєкту резолюції "Щодо викрадених українських дітей". Після коротких дебатів резолюцію було прийнято одностайним голосуванням – "за" проголосувала, в тому числі, правопопулістська Партія свободи Австрії (FPÖ), відома своєю проросійською позицією.

"Федеральний уряд, зокрема федеральний міністр з європейських та міжнародних справ, закликається продовжувати свої зусилля на міжнародному рівні, спрямовані на повернення викрадених дітей, зокрема шляхом підтримки "Міжнародної коаліції за повернення українських дітей" та місцевих організацій, а також виступати за це на європейському рівні", - йдеться у тексті резолюції.

Проєкт резолюції ініціювали депутатка від Австрійської народної партії Гудрун Куглер, депутатка від Зелених Єва Ернст-Дзідзич та депутат від NEOS Ніколаус Шерак. У пропозиції щодо резолюції було зазначено, що "тисячі українських дітей були розлучені з батьками на окупованих Росією територіях України, викрадені та вивезені до Росії для усиновлення та перевиховання". Також наголошувалося, що "ця вже задокументована процедура путінського режиму є одним з російських воєнних злочинів в агресивній війні Росії проти України, що порушує міжнародне право".

"Путіну потрібні люди. У нього багато втрат, він має їх замінити. Путін дестабілізує Україну, викрадаючи цих дітей, завдаючи їм травми, яка передаватиметься в сім'ях з покоління в покоління. І Путін використовує цих дітей, щоб русифікувати їх. Для цього є слово "русскій мір", - заявила у своєму виступі депутатка від правлячої Австрійської народної партії Гудрун Куглер.

Голова комітету з прав людини Ніколаус Шерак від ліберальної партії NEOS підкреслив, що хоча ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна і його уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової є чітким сигналом від спільноти цінностей, що злочини не залишаться безкарними, необхідно також вжити подальших заходів. За його словами, саме тому Австрія має підтримати "міжнародну коаліцію за повернення дітей і спробувати посилити тиск".

Читайте також: Канада на Саміті миру зосередиться на поверненні викрадених українських дітей

Зі свого боку, член партії "Зелені" Георг Бюрстмайр заявив, що примусове "переведення" дітей в іншу групу є явною ознакою геноциду. Він вказав, що "Росія хоче їх перевиховати" і стерти будь-яку пам'ять про їхнє минуле.

Депутатка від Соціал-демократичної партії Австрії Мелані Еразім у своєму виступі підкреслила, що викрадення Росією українських дітей з метою їх подальшого перевиховання відповідно до російських націоналістичних ідеологій відповідає критеріям геноциду.

Посол України в Австрії Василь Химинець в коментарі власному кореспонденту Укрінформу привітав ухвалення резолюції. "Ця резолюція є дуже важливою у контексті засудження усіх російських злочинів та встановлення справедливості", - наголосив він.

Посол подякував австрійським парламентарям за "рішення, яке має допомогти українським дітям повернутися на Батьківщину". "Важливим є і те, що це рішення є одностайним, підтримане усіма фракціями. Це – це сильний голос Австрії", - сказав Химинець.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня 2023 року судді Міжнародного кримінального суду (МКС) видали ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової, яких підозрюють у воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей, з окупованої території України, щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Україна верифікувала понад 19 тисяч депортованих та/або примусово переміщених дітей.

За два роки війни до України вдалося повернути лише близько 400 таких дітей.