Україна вийде з угоди країн СНД щодо захисту жертв збройних конфліктів

Кабінет міністрів схвалив проєкт закону щодо виходу України з угоди про першочергові заходи стосовно захисту жертв збройних конфліктів, підписаний країнами Співдружності незалежних держав, через порушення Росією норм міжнародного гуманітарного права.

Про це інформує пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій в Телеграмі, передає Укрінформ.

"Кабмін схвалив законопроєкт щодо виходу України з угоди, підписаної з РФ, через порушення нею норм міжнародного гуманітарного права (МГП). Йдеться про угоду про першочергові заходи стосовно захисту жертв збройних конфліктів. Її підписали країни СНД у 1993 році, зокрема Україна та РФ", - інформують у відомстві.

Згідно з документом, держави-учасниці домовлялися співпрацювати у сфері запобігання порушенням прав людини й норм МГП у регіонах збройних конфліктів на території колишнього СРСР.

У Мінреінтеграції наголошують, що Росія грубо порушує норми МГП на території України. Зокрема, цілеспрямовано руйнує цивільні обʼєкти та вбиває мирних громадян.

Читайте також: Зеленський підписав укази про вихід України із низки рішень, угод і договорів СНД

"Мінреінтеграції було розроблено законопроєкт про вихід України із зазначеної угоди. Оскільки одним із завдань міністерства є формування та реалізація державної політики з питань дотримання норм МГП на території України. Тепер законопроєкт буде передано до Верховної Ради", - зазначають у відомстві.

Як повідомлялося, уряд ухвалив рішення про вихід України з угоди про взаємодію міністерств внутрішніх справ країн-учасниць Співдружності незалежних держав у сфері боротьби зі злочинністю.