Китай відійшов від свого першого мирного плану, який починався з відновлення суверенітету України - ОП

У першому мирному плані Китаю стосовно російської агресії проти України пунктом номер один було відновлення територіальної цілісності і суверенітету. Нова ж пропозиція не відображає ті початкові намагання КНР повернутися до міжнародного права.

Про це в ефірі марафону «Єдині новини» заявив заступник керівника Офісу Президента Микола Точицький, передає Укрінформ.

«Ми з увагою поставилися до китайського плану з 12 пунктів і пунктом номер один був пункт про територіальну цілісність і суверенітет, дотримання всіх положень Статуту ООН. А нова пропозиція, яка виявилася із 6 пунктів, абсолютно не відображає ті початкові намагання Китаю повернутися до міжнародного права», – сказав Точицький.

За його словами, Китай заявляє, що виступає за мирний процес, але водночас наполягає, що «без участі Російської Федерації не можна робити будь-якого роду саміти, присвячені регулюванню ситуації довкола України». «А якщо чесно казати – російської агресії. Ми розуміємо, що без чіткого розуміння, що це є агресія проти України, що це Російська Федерація порушила засадничі положення міжнародного права, навряд чи діалог буде конструктивним», – відзначив Точицький.

Читайте також: Путін хоче «пробити» переговори, бо нервує через дії України та її партнерів - Клімкін

З іншого боку, за його словами, Україна відкрита до співпраці, «як і ті сто країн, які завтра приєднаються до нас на саміті, для того, щоб дати політичний старт на найвищому рівні десятьом пунктам Формули миру Президента Зеленського».

Як повідомляв Укрінформ, Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Передбачається, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів з усіх континентів. Загалом очікується участь щонайменше 100 країн, з яких половина представляють Глобальний Південь.