Світ має підготувати основу для мирних переговорів між Україною та РФ - президентка Швейцарії

Фото, відео

Війна поступово виходить за межі України, тому якнайскоріше досягнення справедливого миру в Україні та повернення до міжнародного права в інтересах усіх.

Про це сказала президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амгерд перед відкриттям Саміту миру, передає кореспондент Укрінформу.

Фото: ОП

«Ситуація у світі складна, війна виходить за межі України», - наголосила Амгерд і додала, що Швейцарія виступає за мир і діалог.

Відео: ОП

Світовий порядок має будуватися на засадах Хартії ООН, напад Росії на Україну «глибоко порушив» її, сказала політик. Вона зауважила, що люди на окупованих територіях потерпають дуже сильно протягом майже 2,5 роки, але порушення міжнародного права завдає шкоди не лише їм.

«Якщо ми хочемо інспірувати мирний процес, колись до нього має долучитися і Росія. Це зрозуміло всім. Ми як міжнародна спільнота можемо зробити свій внесок для того, щоби підготувати підґрунтя для мирних переговорів між двома воюючими сторонами. Для цього ми тут», - заявила Амгерд.

Читайте також: На полях Саміту миру розпочалися експертні дискусії

Вона нагадала, що на конференції представлені 92 країни та 8 міжнародних організацій. Важливо, за її словами, що окрім Європи, яка потужно представлена на Саміті, до нього долучилися також інші регіони.

«Мета відома: ми хочемо запустити процес по досягненню справедливого миру в Україні на основі міжнародного права та Хартії ООН», - зазначила президентка.

Як повідомляв Укрінформ, на швейцарському курорті Бюргеншток в суботу вдень офіційно стартує перший Саміт миру за участі 100 делегацій – 92 країн і 8 міжнародних організацій.