Волкер: Боюся, що з саміту у Вашингтоні Путін втретє отримає сигнал про нерішучість НАТО

Спеціальний представник уряду США з питань України у 2017-2019 роках посол Курт Волкер вважає, що після Вашингтонського саміту НАТО Путін отримає такий самий сигнал про нерішучість Альянсу, як і раніше із самітів у Бухаресті та Вільнюсі.

Таку думку дипломат висловив під час виступу на Чорноморському безпековому форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Проблема Бухарестського саміту, як і дуже багатьох речей, які ми робили, в тому числі нещодавно, що ми не думаємо, який меседж ми надсилаємо Путіну. Меседж Бухарестського саміту Путіну полягав у тому, що Альянс не єдиний, що йому не вистачає рішучості щодо підтримки Грузії та України, і тому це «зелене світло» для Путіна робити те, що він хоче. Точно такий меседж надійшов із Вільнюського саміту НАТО – що нам не вистачає рішучості, коли йдеться про запрошення України до членства в НАТО, а тому вона має продовжувати боротися. Зараз ми збираємося на Вашингтонський саміт, і я боюсь, що ми маємо намір знову надіслати той самий меседж Путіну», - сказав Волкер.

Він зазначив, що лідер країни-агресора постійно проштовхує свою «зомбі-ідею», що розширення НАТО становить загрозу для Росії. Волкер також привернув увагу до того, що дехто продовжує говорити , що Росії буцімто пообіцяли, що НАТО не буде розширюватися, хоча колишній держсекретар США Джеймс Бейкер, який нібито дав цю обіцянку, неодноразово публічно заявляв, що це неправда.

За словами Волкера, ще один наратив полягає в тому, що саме розширення НАТО змусило Путіна напасти на інші держави, хоча факти свідчать про протилежне.

«Путін атакував країни, які не приєдналися до НАТО, зокрема Грузію та Україну, і окупував частину Молдови. І не нападав на країни, які є членами НАТО», - наголосив дипломат.

Він також розвінчав інший путінський наратив, що поява на кордоні з Росією країн-членів НАТО створює для неї якісь нові загрози. У цьому контексті дипломат нагадав, що Росія мала кордон з такою країною-членом НАТО як Норвегія з моменту заснування Альянсу.

«Це просто вигадки, які Путін використовує, щоб звинуватити західну громадськість і виправдати свої напади, які він здійснює зараз», - акцентував Волкер.

Читайте також: Країни НАТО ще не досягли консенсусу щодо надання Україні запрошення на вступ - Столтенберг

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг перед зустріччю глав МЗС країн НАТО у Брюсселі 13 червня заявив, що головними питаннями на саміті НАТО у Вашингтоні буде затвердження надійної і передбачуваної фінансової допомоги для України, посилення оборонних можливостей Альянсу та поглиблення співпраці з союзниками з-за меж Альянсу в азійсько-тихоокеанському регіоні.

Саміт НАТО відбудеться 9 -11 липня у Вашингтоні.