Президентка Швейцарії: Саміт формуватиме основи для справедливого миру

Під час саміту у Бюргенштоці не буде досягнуто остаточного порозуміння у питанні завершення війни в Україні, його мета - створити основи для справедливого і тривалого миру.

На цьому під час відкриття першого Саміту миру у Бюргенштоці наголосила президентка Швейцарії Віола Амгерд, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначила Амгерд, учасники саміту хочуть розпочати процес справедливого і тривалого миру в Україні.

“Звичайно, ми усвідомлюємо, що попереду нас чекає довгий шлях, немає жодних ілюзій, що на цьому саміті досягнемо остаточного порозуміння. Але ми можемо наближатися до нього. Наша мета – запустити процес, який широко підтримується, і в якому учасники з усіх кутків світу зможуть обговорити свої ідеї та поділитися точками зору”,- наголосила президентка Швейцарії.

Вона підкреслила, що усі учасники саміту "добре розуміють, що мир без Росії неможливий", відтак, довгострокове рішення повинно включати обидві сторони. За її словами, міжнародна спільнота може допомогти прокласти шлях до довгострокових рішень.

Амгерд нагадала, що визначено три глобальні питання, які обговорюватимуться в робочих групах на цьому саміті: ядерна безпека, продовольча безпека і людський вимір війни.

“Нашими найважливішими цілями на ці вихідні є: надихнути процес, що призведе до створення основи для всеосяжного, справедливого і тривалого миру для України на основі міжнародного права і статуту ООН; виробити спільне розуміння того, як зробити конкретні кроки на цьому шляху. І ми хочемо, обговорити те, як і за яких умов Росія може бути включена у цей процес”,- наголосила президентка Швейцарії.

Вона підкреслила, що учасники саміту зможуть досягти амбітну мету саміту лише у випадку, якщо об’єднають свої зусилля, навіть якщо позиції відрізняються.

“Тут, у Бюргенштоці, ми всі зробимо цей перший важливий крок. Від нас залежить, щоб за ним слідував другий”, - резюмувала Амгерд.

Читайте також: Підтримка України відповідає стратегічним інтересам США - Гарріс

Як повідомляв Укрінформ, на швейцарському курорті Бюргеншток в суботу вдень офіційно стартував перший Саміт миру за участі 100 делегацій – 92 країн і 8 міжнародних організацій.