Президент Гани: Африканський континент особливо постраждав від російської агресії

Гана засуджує російську агресію проти України як прояв імперіалізму і колоніалізму великих країн проти менших. Африканський континент особливо постраждав від російської війни в Україні, відтак ключовим є досягнення миру, де українська Формула є хорошою основою.

Про це під час відкриття першого Саміту миру заявив у Швейцарії президент Гани Нана Акуфо-Аддо, передає кореспондент Укрінформу.

Як підкреслив лідер Гани, учасники саміту зібралися у Швейцарії зі спільною місією – знайти довготривалий мир для України, який базуватиметься на принципах міжнародного права і статуту ООН.

За його словами, російська агресія є несправедливим кроком, що має вплив на всі країни, зокрема африканські.

“Гана – одна з африканських країн, що доєдналася до більшості в Генасамблеї ООН і засудила агресора. І зробила це з принципових причин, які базуються на історичній позиції незгоди з глобальним домінуванням і булінгом щодо невеликих держав, та позиції, яка дозволила звільнитися від імперіалізму, колоніалізму та системи апартеїду”, - підкреслив ганський лідер.

За його словами, наслідки російсько-українського конфлікту є далекосяжними, вони порушують глобальні ланцюги поставок, дестабілізують ринки, а також поглиблюють економічну ситуацію для мільйонів людей.

“Африканський континент постраждав особливо. У нас і без того вразливі економіки після пандемії коронавірусу, ми пережили додаткові обмеження через цей конфлікт. Блокада Чорного моря призвела до значної нестачі продовольства і зростання цін, поширення продовольчої кризи в усіх країнах Африки, оскільки ці держави повинні якось годувати своє населення”, - підкреслив Акуфо-Аддо.

Він назвав важливим окреслення шляху до справедливого миру, а цей саміт дозволяє працювати над його вирішенням.

“Українська Формула миру є ключовою рамкою для досягнення миру, що включає припинення бойових дій і виведення російських військ, відновлення української територіальної цілісності, а також надання гуманітарної допомоги”, - зазначив африканський політик.

Він наголосив, що, спираючись на принцип, який визначає українська Формула миру, можна бути упевненим, що будь-яка мирна угода буде “тривалою і справедливою”.

“Будь-яке рішення має поважати український суверенітет і територіальну цілісність, а також враховувати безпекові застереження різних сторін. Це допоможе запобігти подальшим конфліктам у регіоні”, - констатував президент Гани.

Читайте також: Україна відправляє соняшникову олію за ініціативою «Grain from Ukraine» до п'яти країн Африки

Він назвав українську Формулу миру “реальною дорожньою картою” для досягнення миру.

Президент Гани зауважив, що його країна “не вітає відсутність на цьому саміті представників Росії і Китаю”. Водночас присутність усіх інших учасників він вважає “пошуком справедливого миру”, який буде досягнуто спільними зусиллями.

Як повідомляв Укрінформ, на швейцарському курорті Бюргеншток сьогодні, 15 червня, стартував перший Саміт миру за участі 101 делегації від країн світу та міжнародних організацій.

Фото: FDFA/POOL/Pascal Lauener