Рада схвалила за основу законопроєкт про військову поліцію

Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроєкт про створення військової поліції.

Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що законодавча ініціатива №6569-д була підтримана 247 голосами народних депутатів.

Метою законопроєкту є створення законодавчих підстав та правових засад діяльності військової поліції як військового формування з правоохоронними функціями, що входить до складу сектору безпеки і оборони, та який основним своїм завданням має забезпечення правопорядку і військової дисципліни у Міністерстві оборони України, Збройних силах України та Державній спеціальній службі транспорту.

Документом пропонується створити військову поліцію на базі Військової служби правопорядку у Збройних силах України.

Проєктом акту визначаються правові засади організації діяльності військової поліції, її загальна структура, завдання та повноваження.

Читайте також: Рада підтримала можливість поновлення у військовому званні

Передбачається, що військова поліція здійснюватиме попередження, виявлення та припинення кримінальних та адміністративних правопорушень у Міністерстві оборони України, Збройних силах України та Державній спеціальній службі транспорту, провадження у справах про адміністративні правопорушення, віднесені законом до компетенції військової поліції, оперативно-розшукову діяльність у випадках та на підставах, визначених законом, а також забезпечить превентивну та профілактичну діяльність, спрямовану на запобігання вчиненню кримінальних та інших правопорушень у МОУ, ЗСУ та Державній спеціальній службі транспорту.

До повноважень такого органу входитиме фіксація злочинів, розшук і затримання військовослужбовців, захист прав військових за стандартом НАТО AJP-3.21.

Водночас структура забезпечуватиме правопорядок і військову дисципліну серед військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, а також їх захист життя, здоров'я, прав і законних інтересів.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє органам місцевого самоврядування фінансувати підрозділи Сил оборони на час дії воєнного стану.