Конституція змінюється залежно від реалій, і це добре - Безсмертний

Ексклюзив

Конституційний процес має бути безперервним і конституційна комісія має діяти постійно, готуючи зміни в Основний закон із врахуванням сучасних реалій.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав політик і дипломат, один з авторів Конституції України Роман Безсмертний. 

«Конституція – це живий організм. І якщо порівняти сприйняття норм Конституції 1996 року і 2024-го, то зараз можливі дискусії, які ми не могли уявити ані у мріях, ані у страшному сні. Наприклад, чи може громадянин України мати подвійне чи множинне громадянство...», - зазначив народний депутат чотирьох скликань.

Також він звернув увагу на нинішню ситуацію із безпековими угодами з різними країнами, які за Конституцією потребують ратифікації у Верховній Раді.

«Або інша ситуація, яку ми проживаємо нині, – «безпекові угоди». Такі угоди мають проходити ратифікацію у парламенті, тим більше, коли йдеться про отримання чи передачу будь-яких ресурсів. Наприклад, згідно з діючою Конституцією, на територію України чи з її території без рішення відповідних інституцій не може бути доправлене те, що називається військовим майном. У нас така угода не ратифікується, а по факту приймається двома сторонами до виконання, хоча Основний закон однозначно вимагає ратифікації», - вказав Безсмертний.

За його словами, є безліч прикладів, що показують, як Конституція змінюється залежно від того, які завдання, в яких умовах реалізують нові покоління.

Читайте також: Підставою для легітимності Президента після 20 травня є Конституція України - Стефанчук

«Це добре, бо, з одного боку, це показує, що Конституція живе. З іншого боку – що конституційний процес не може перериватися. У парламенті будь-якої держави має постійно діяти конституційна комісія. Діяти на науковому рівні, на політичному. Бо ці зміни, які по факту відбулися, мають збиратися, аналізуватися, виписуватися і потім під тиском правових чи політичних аргументів вноситися відповідні корекції. Бо треба розуміти: одне діло 1995-1996 роки, коли це творилося, інше – 2024-2025 роки. Велика дистанція...», - наголосив Безсмертний.

Як повідомлялося, Конституція України передбачає, що в умовах воєнного або надзвичайного стану Основний закон не може бути змінено.