Україна йде польським шляхом вступу до ЄС, що займе чотири-сім років - депутат

Вступ України у Європейський Союз буде схожий на набуття повноправного членства Польщею, цей шлях займе від чотирьох до семи років.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає Укрінформ.

"Найбільш схожий (шлях вступу України до ЄС - ред.) - це вступ Польщі до ЄС. Середній термін цього шляху становить від чотирьох до семи років", - заявив депутат.

Він додав, що це буде складний шлях, який потребуватиме низки перемовин із членами ЄС.

"Це буде складний процес. Нам необхідно буде вести серйозні та суперечливі перемовини з усіма країнами-членами ЄС", - зазначив парламентарій.

Він звернув увагу на необхідність підписання та ратифікації кожною країною, що входить в ЄС, договору про вступ України, тому не виключив взаємних поступок між Україною та членами ЄС.

"Перемовини - процес взаємних поступок. Доля нашого вступу залежить від підписання та ратифікації кожним членом ЄС нашого договору про вступ", - наголосив Мережко.

Народний депутат поінформував щодо планів української влади про окрему комунікацію з Угорщиною про членство України в ЄС.

Читайте також: Реалізуємо все, щоб пройтися кожним розділом наших відносин із ЄС - Зеленський

"Наразі ми комунікуємо з Угорщиною під егідою ЄС у багатосторонньому форматі, однак треба вести двосторонній діалог із нашим сусідом та переконати його в тому, що вступ України в ЄС вигідний угорським підприємцям, враховуючи тісні взаємозв'язки між нашими державами", - додав голова Комітету ВР.

Як повідомляв Укрінформ, у Люксембурзі у вівторок, 25 червня, розпочалася перша міжурядова конференція між ЄС та Україною, де офіційно оголосили про початок переговорів про вступ до Євросоюзу.