Звільнення Джеляла з полону вимагали три резолюції Генасамблеї ООН - Кислиця

Ексклюзив

Вимогу звільнити з російського полону заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла містили резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Криму.

Про це сказав кореспондентові Укрінформу постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, коментуючи повернення в Україну Джеляла та ще дев'ятьох бранців.

«Генеральна Асамблея вимагала звільнення Нарімана Джеляла в ініційованих Україною резолюціях», – зазначив дипломат, наголосивши, що у трьох із них було вказане ім’я заступника глави Меджлісу.

Кислиця додав, що Генасамблея ООН чітко закликає РФ негайно і безумовно звільнити всіх незаконно затриманих нею громадян України.

За його словами, звільнення Джеляла та ще дев'яти цивільних є «дуже важливим кроком».

«Ми закликаємо міжнародну спільноту, всіх членів ООН, продовжувати тиск на Росію для виконання вимог усіх резолюцій Генасамблеї ООН та забезпечення свободи всім незаконно утримуваним українцям. Мета – повернути додому всіх українців та українок, яких РФ продовжує незаконно утримувати за ґратами», – заявив він.

Кислиця нагадав, що Генасамблея у своїх резолюціях вимагає від Росії звільнити «без будь-яких попередніх умов» незаконно затриманих громадян України, а до звільнення – задовольняти їхні медичні потреби й дозволити моніторинг стану здоров'я та умов тримання під вартою, забезпечувати дотримання їхніх прав відповідно до міжнародного права.

Читайте також: Президент зустрівся зі звільненим з російського полону Наріманом Джелялом

Звільнення Джеляла з російського полону вимагали резолюції Генасамблеї ООН «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна» від 16 грудня 2021 року й від 15 грудня 2022 року, «Ситуація з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Автономну Республіку Крим та м. Севастополь» від 19 грудня 2023 року.

Як повідомлялося, 28 червня Україна повернула з російського полону 10 українських громадян. Серед них – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, цивільні Олена Пех та Валерій Матюшенко, які перебували в полоні з 2017–2018 років, захоплені в окупованому Бердянську священники Української греко-католицької церкви Богдан Гелета та Іван Левицький, а також пʼятеро цивільних, які були захоплені на території Білорусі й позбавлені свободи: Микола Швець, Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко й Катерина Брюханова.

Фото: 15minut