Климпуш-Цинцадзе: З новим складом Європарламенту треба встановлювати контакти вже тепер

Відео

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що народним депутатам слід уже протягом першого тижня липня встановити контакти з новим складом Європейського парламенту.

Про це народна депутатка заявила у відеоблозі міжнародного експерта Ігоря Долгова, передає Укрінформ.

«Я переконую колег по комітету, що нам важливо вже перші контакти забезпечити якраз протягом того тижня, коли Європейський парламент збереться, бо після того вони підуть на канікули. І для нас зараз принципово важливо провести зустріч із керівництвом політичних сил, які сформовані в Європейському парламенті. Якщо вони ще не готові зі своїм порядком денним щодо України, нам треба щось сформулювати для того, щоби ми могли висловити свої очікування, своє бачення, свої пропозиції. І це те, з чим можна буде далі працювати», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Коментуючи роль Європейського парламенту в переговорах щодо вступу України до ЄС, вона нагадала, що під час ухвалення дуже важливих для нас рішень про продовження режиму доступу українських товарів до європейських ринків попередній Європарламент політично «дуже-дуже серйозно» підтримував Україну.

У цьому контексті вона спрогнозувала, що «прискіпливе око» Європейського парламенту стосовно процесів в Україні і оці контакти з європарламентарями впливатимуть на те, як Європейська комісія щоразу оцінюватиме український процес трансформації і руху.

«І бачення європейських парламентаріїв стосовно України точно буде ставати в результаті частиною звітів про розширення, які щороку публікуватимуться з розділом про Україну… Тому це той орган, який в найближчі п’ять років буде політично супроводжувати цей процес. І ми будемо працювати. Звісно, ми з командою вже переглянули списки, подивилися, хто новий, хто потенційно цікавиться Україною з різних політичних сил. Для нас дуже важливо працювати з різними політичними силами», - акцентувала Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: Новий склад Європарламенту продовжить підтримку України - Мецола

Як повідомляв Укрінформ, у 27 країнах, що входять до Європейського Союзу, 6-9 червня пройшли вибори до Європарламенту. Три найбільші політичні групи залишаються незмінними і разом отримають 403 депутатські місця з 720 у новому скликанні ЄП.

Переможниця виборів – правоцентристська Європейська народна партія (European People's Party), очільницею якої є Урсула фон дер Ляєн – отримує 185 місць. На другому місці – Прогресивний альянс соціалістів і демократів (S&D), який отримує 137 місць. На третьому – об'єднання лібералів «Оновлюючи Європу» (Renew Europe) – 79 місць.