Зеленський з Орбаном домовилися відкрити першу українську школу в Угорщині

Відео

Президент України Володимир Зеленський з Прем’єр-міністром Віктором Орбаном домовилися відкрити першу українську школу в Угорщині.

Про це під час заяви для ЗМІ повідомив Володимир Зеленський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми з паном прем’єр-міністром Орбаном обговорили усі найбільш принципові питання наших сусідських відносин: торгівлю, транскордонну співпрацю, енергетичні питання, говорили сьогодні про гуманітарну сферу, все те, що стосується життя наших людей і в Україні, і в Угорщині. Зокрема, обговорили відкриття першої української школи в Угорщині. Пан прем’єр-міністр запевнив у підтримці такого проекту. Дякую, Вікторе», – зазначив Зеленський.

Як заявив Орбан на спільній із Президентом України пресконференції, Угорщина бачить добрі шанси на вирішення питань щодо угорської національної меншини в Україні і готова фінансувати відкриття української школи на своїй території.

«На території України проживає традиційно угорська національна меншина. Ми сподіваємося на те, що і тут будуть вирішені питання. Я бачу добрі шанси на це», – сказав Орбан.

Читайте також: Зеленський із Орбаном говорили про безпеку, міжнародне право і Формулу миру

Щодо українців в Угорщині він зазначив, в країні діє самоврядування національної меншини, але з прибуттям у країну багатьох біженців виник цілий ряд питань.

«Ми повинні дбати про них. Вони повинні мати можливість працювати, жити в безпеці, забезпечити відповідну школу для своїх дітей... Тому я з великою радістю почув про ініціативу пана Президента щодо відкриття української школи в Угорщині», ­– сказав премʼєр-міністр.

Читайте також: Угорщина хоче підписати з Україною глобальну угоду про співробітництво - Орбан

Він заявив, що Угорщина бере на себе фінансування школи з українською мовою навчання, та додав, що «буде стільки шкіл, скільки потрібно».

Як повідомлялося, Віктор Орбан прибув 2 липня з офіційним візитом до Києва - вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

1 липня Угорщина розпочала головування в ЄС та перебрала на себе організацію роботи Ради ЄС на наступні пів року.

Раніше Угорщина неодноразово блокувала військову допомогу Україні від Євросоюзу, а також запровадження санкцій ЄС проти Росії та початок переговорів про вступ України до ЄС.

Фото: Zoltan Fischer/Hungarian PM's Press Office/MTI