Угорщина хоче підписати з Україною глобальну угоду про співробітництво - Орбан

Фото, відео

Угорщина бажає підписати глобальну угоду про співробітництво з Україною і брати участь у модернізації її економіки.

Про це заявив Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан на спільній із Президентом України Володимиром Зеленським пресконференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Спочатку він зауважив, що зустріч з українським лідером уже назріла і є багато питань між двома країнами, які треба врегулювати і про які велися перемовини під час попередніх років.

«Я прибув сюди з метою просунутися вперед у вирішені цих двосторонніх питань», – наголосив Орбан.

Зустріч Зеленського з Орбаном / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

«Ми намагаємося закрити всі попередні суперечки і сконцентрувати увагу на майбутнє. Ми бажаємо налагодити відносини між нашими країнами. Ми бажаємо підписати глобальну угоду про співробітництво з Україною, подібну до тих угод, які в нас діють з іншими нашими сусідніми країнами», – повідомив угорський премʼєр.

Він додав, що Угорщина буде брати участь у модернізації української економіки згідно зі своїми можливостями і хоче для цього мати відповідні умови.

Зі свого боку Президент України повідомив, що документ, який вирішить розбіжності між Україною та Угорщиною, може бути заснований на дзеркальному підході.

«Загалом зміст нашого діалогу з усіх сьогоднішніх питань може стати основою для майбутнього двостороннього документу між нашими державами, який буде регулювати всі наші взаємовідносини, може бути заснований на дзеркальному підході до двосторонніх відносин між Україною та Угорщиною, який дозволить нашим народам користуватися усіма благами єдності», – розповів Зеленський.

За його словами, під час переговорів з Орбаном вони домовилися, що «команди продовжать роботу над деталями спільних рішень».

Читайте також: Зеленський із Орбаном говорили про безпеку, міжнародне право і Формулу миру

Як повідомлялося, Орбан прибув у вівторок, 2 липня, з офіційним візитом до Києва, вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

1 липня Угорщина прийняла естафету у Бельгійського головування в ЄС та перебрала на себе організацію роботи Ради ЄС на наступні пів року.

Раніше Угорщина неодноразово блокувала військову допомогу Україні від Євросоюзу, а також запровадження санкцій ЄС проти Росії та початок переговорів про вступ України до ЄС.

Фото: Zoltan Fischer/Hungarian PM's Press Office/MTI