Україні важливо спробувати до початку листопада «серйозно посмикати Росію за Крим» - експерт

Росія посилила інтенсивність військових дій на фронті, щоб максимально використати час до президентських виборів у США для посилення своїх переговорних позицій. Україна має відповісти на це військовою блокадою Криму.

Таку думку висловив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєнь з міжнародних питань Михайло Самусь під час круглого столу "Саміт миру у Швейцарії як тест на мир чи Третю світову війну", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Експерт зауважив, що озвучена Президентом Володимиром Зеленським заява про можливий формат переговорів з РФ – не прямі, а за моделлю зернової угоди, а також приїзд прем’єра Угорщини Віктора Орбана до Києва, свідчить про те, що «по закритих каналах процеси вже ідуть».

За його прогнозом, переговорні позиції сторін на потенційних перемовинах визначатимуться ситуацією на полі бою.

«Сторони прямо зараз формують свої переговорні позиції. Чому Росія зараз підвищила інтенсивність бойових дій до 200 боєзіткнень і при цьому відкриває нові ділянки фронту – зараз на Торецьк, далі від Харківської області на південь? Тому що вони намагаються максимально використати цей час до осені, буквально до 5 листопада - виборів у США, щоб підготуватися найкраще до виборів, щоб Путін міг повторювати свої ультиматуми, які він озвучив на фоні Саміту миру», - сказав Самусь.

На його думку, для України наразі важливо, окрім чіткого визначення наших переговорних рамок і «червоних ліній», все ж таки спробувати до початку листопада «серйозно посмикати Росію за наш Крим».

«Я не кажу про деокупацію Криму, але блокаду Криму можна забезпечити – можна знищити всі логістичні шляхи, можна стерти системи ППО, можна знищити місця базування авіації, флоту і скупчення особового складу… Бойові операції на Донбасі – це добре, але вони дуже ресурсозатратні і можуть ще тривати дуже й дуже довго… Крим – це той напрямок, де ми можемо здійснити асиметричні, досить несподівані операції», - вважає експерт.

Він додав, що для цього, звісно, потрібна концентрація зусиль, висока координація, управління і відповідні інструменти, зокрема, F-16 далекобійні ракети і достатні сили для реалізації цих задумів.

Читайте також: Літаки ЗСУ знищили склад боєприпасів ворога у Криму - Олещук

Як повідомляв Укрінформ, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у відповідь на запитання щодо заяви кандидата в президенти США Дональда Трампа про те, що він може швидко припинити війну, заявив, що Україна не готова йти на компроміс із Росією та відмовлятися від будь-якої території, щоб припинити війну,

Тим часом, за даними ЗМІ, два ключових радники Трампа представили йому «план припинення війни РФ в Україні».