Україна та ЄС відновили діалог із питань нерозповсюдження та контролю над озброєнням

У Брюсселі 3 липня відбулися консультації Україна-ЄС з питань нерозповсюдження зброї масового знищення та контролю над експортом звичайних озброєнь.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС, після кількарічної перерви зазначена зустріч відбулась відразу після відкриття переговорного процесу про вступ України до ЄС та підписання Спільних безпекових зобов'язань між Україною та ЄС.

Делегації сторін очолили директор Департаменту міжнародної безпеки та військово-технічного співробітництва МЗС України Сергій Шутенко та спеціальний посланник з питань роззброєння і нерозповсюдження Європейської служби зовнішньої діяльності Стефан Клемент.

«Відновлений діалог Україна-ЄС з питань нерозповсюдження, роззброєння та контролю над експортом звичайних озброєнь засвідчив єдність у підходах сторін з усіх питань порядку денного відповідних міжнародних форумів, а також намір спільно протидіяти новим викликам і загрозам європейській безпеці. Україна та ЄС підтвердили важливість притягнення Російської Федерації до відповідальності за воєнні злочини та інші протиправні дії, зокрема на Запорізькій АЕС, що загрожує глобальній ядерній безпеці і захищеності, порушення Конвенції про заборону хімічної зброї, а також постачання іранських дронів та балістичних ракет КНДР», - поінформували у зовнішньополітичному відомстві.

Читайте також: Україна винесе на розгляд Генасамблеї ООН проєкт резолюції щодо ядерної безпеки - Зеленський

У МЗС зазначили, що діалог Україна-ЄС сприятиме практичному зміцненню національних спроможностей у галузі нерозповсюдження та контролю над озброєннями в умовах протидії загарбницькій війні Росії.

Як повідомляв Укрінформ, Україна та Європейський Союз 27 червня підписали безпекову угоду на полях Саміту лідерів країн ЄС. Також було підписано безпекові угоди з Литвою та Естонією.

Фото: МЗС України