Прокурорські офіси України та Нідерландів співпрацюватимуть у фіксації воєнних злочинів РФ

Українська прокуратура та прокуратура Королівства Нідерланди співпрацюватимуть у сфері фіксації воєнних злочинів Росії, скоєних в Україні.

Про це повідомив міністр закордонних справ королівства Нідерланди Каспар Велдкамп під час брифінгу з генпрокурором України Андрієм Костіним в Одесі, передає Укрінформ.

«Буде вестися документація всіх вчинених злочинів, буде вестися розшук осіб. Я казав про гроші, про мільйони, які ми виділили для України, але це не основне. Основне - впровадження практик законності. Основною нашою роботою буде взаємодія прокурорських офісів для збору доказової бази російських злочинів», - сказав Велдкамп.

Зокрема, він підкреслив важливість належної доказової бази.

«Ми маємо доказувати на міжнародному рівні, що заявлені злочини були дійсно вчинені, про що свідчить доказова база. Ми повинні нести справедливість і показувати це не тільки для українців, які є жертвами насильства, але й для всього світу», - додав міністр закордонних справ.

У свою чергу генпрокурор Костін подякував міністру за візит та підтримку з боку нового уряду Королівства Нідерландів.

«Нідерланди допомагають забезпечити боєздатність українських Сил оборони, також Королівство допомагає і на нашому шляху до відновлення справедливості для всіх постраждалих від цієї війни», - сказав Костін.

Він додав, що співпраця України та Нідерландів – це не тільки плани, але й вже вагомі досягнення у шляху України до відновлення справедливості.

«По-перше, це співголовування разом з Україною в пункті сьомому формули миру, яка говорить про відновлення справедливості. Також Гаага. Вона вже є столицею міжнародної юстиції для України, тому що міжнародний кримінальний суд видав 6 ордерів на арешт і це не кінець. Далі міжнародний центр з переслідування за злочини агресії, де 16 прокурорів з 6 країн вже готують справу для майбутнього трибуналу. Реєстр збитків, як перший елемент міжнародного компенсаційного механізму, також працює в Гаазі», - зазначив Костін.

Читайте також: Нідерланди не виключають участі в ініціативі Франції з підготовки українських військових

Він також наголосив, що Україна є першою країною, яка з часів Нюренбергського трибуналу, намагається притягнути до відповідальності на міжнародному рівні тих, хто розпочав війну.

«Ми закладаємо фундамент для того, щоб сформована нами мережа всеосяжної відповідальності країни-агресора за всі воєнні злочини, які вони вчинили проти України, стала стандартом, який може бути застосований і іншими країнами, якщо вони стикнуться з такою трагедією, яку зараз переживає Україна», - додав Костін.

Як повідомляв Укрінформ, новий прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф пообіцяв продовжувати фінансову, військову та політичну підтримку України.