Важлива консолідована підтримка України, бо це боротьба за міжнародний порядок - прем'єр Люксембургу

Важливо, щоб усі нації підтримували Україну, тому що боротьба українців є набагато більшою за захист суверенітету та територіальної цілісності країни, - йдеться про забезпечення міжнародного порядку та світового устрою, де кордони неможливо змінити силою.

Про це прем'єр-міністр Люксембургу Люк Фріден сказав на полях саміту НАТО у Вашингтоні, повідомляє власкор Укрінформу.

“Важливо, щоб усі нації підтримували Україну, тому що те, що відбувається в Україні – це набагато більше, ніж захист суверенітету та територіальної цілісності України. Йдеться про міжнародний порядок, заснований на правилах. Йдеться про світ, де кордони неможливо змінити силою, особливо для менших країн, що є гарантією виживання в складних умовах, і тому НАТО для нас є дуже важливою інституцією на наступні роки”, - сказав Фріден.

За його словами, в Європі тривалий час були впевнені в тому, що мир, демократія, верховенство права гарантовані назавжди, і більше не потрібно багато піклуватися про оборону. Але це різко змінилося через загальні геополітичні розбіжності, а також через неприйнятну жорстоку агресивну війну з боку Росії в Україні.

Читайте також: Члени НАТО повинні приділяти більше уваги східному флангу Альянсу - президент Литви

“Цей саміт важливий, щоб ми всі зібралися разом, щоб сказати, що ми єдині. І саме тому я сьогодні на цьому саміті оголошу, що моя країна вирішила під новим урядом, який я очолюю, що ми досягнемо 2-відсоткового контрольного рівня витрат на оборону до 2030 року”, - заявив Фріден.

Очільник уряду Люксембургу наголосив також на важливості сьогоднішнього підписання безпекової угоди між його країною та Україною.

Як повідомляв Укрінформ, Люксембург виділив 80 млн євро на оборонну допомогу Україні й надаватиме підтримку з такою ж динамікою впродовж усього десятирічного терміну дії угоди. Загалом із початку повномасштабного російського вторгнення ця країна надала військову підтримку Українській державі на понад 250 млн євро. У підписаній сьогодні угоді зокрема йдеться про розширену співпрацю у сфері оборонної промисловості. Люксембург допомагатиме в залученні джерел фінансування та підтримуватиме зусилля України щодо інтеграції оборонної промисловості до стандартів оборони й безпеки НАТО та ЄС.

Фото: Clemens Bilan/EFE