Безпекова угода між Україною і Польщею не потребує ратифікації у Сеймі РП – заступник міністра

Безпекова угода між Україною і Польщею, яку 8 липня підписали у Варшаві Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, не потребує ратифікації у Сеймі й підпису з боку президента РП.

Про це заявив заступник міністра національної оборони Польщі Павел Залевський, передає Укрінформ з посиланням на Польське радіо.

За його словами, ця угода не несе за собою “бюджетних зобов’язань” для Польщі, а тому не потребує ратифікації президентом за згодою Сейму країни.

“Ця угода передбачає політичні декларації й більше нічого”,- підкреслив урядовець.

Він додав: якщо допомога Україні вимагатиме зміни польського права, то це буде зроблено.

“Сьогодні ми можемо передавати зброю і боєприпаси Україні на підставі законів, які вже існують”,- наголосив Залевський.

Читайте також: У Польщі на виборах до Європарламенту партія Туска незначно випередила політсилу Качинського

Польська націоналістична “Конфедерація”, яка має своє представництво у Сеймі, переконує, що безпекова угода між Україною і Польщею є нелегітимною, оскільки вона не пройшла обговорення і голосування у парламенті і її не підписав президент країни. У цій політсилі переконують, що підписуючи угоду Туск порушив конституцію Польщі, а відтак його треба поставити перед державним трибуналом.

Націоналістична “Конфедерація” має скептичний погляд на допомогу Україні і українцям, багато її членів мають проросійські погляди.

Як повідомляв Укрінформ, наразі Польща має усі необхідні умови для технічного обслуговування усіх F-16, які Україна отримає від союзників.