Зараз хороший час для розмови: Клімкін про візит Кулеби до Китаю

Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що візит чинного глави МЗС України Дмитра Кулеби до Китаю навряд чи буде проривом, однак такий контакт на політичному рівні є "хорошою історією".

Таку думку він висловив у інтерв'ю Radio NV, передає Укрінформ.

«Навряд чи це прорив, але тим не менш історія контакту з китайцями на політичному рівні – це хороша історія… Зараз хороший час для розмови з китайцями. Китайці також вибрали, я вважаю, найкращий таймінг для цього візиту. Їм потрібно поговорити, відчути краще нашу позицію для підготовки своїх ідей уже на осінь», - сказав дипломат.

Клімкін зазначив, що у Китаї дуже обережно ставляться до свого ангажування у питаннях вирішення війни, а також вважають, що позиції України занадто відрізняються від російських. Водночас китайська сторона у контексті геополітики розуміє, що у разі повернення Трампа у Білий дім буде більше невизначеності і ризику. Тож, на його думку, у КНР «не виключають окремих механізмів взаємодії» з європейцями та обмірковують їх.

Читайте також: Китай захищатиме свою «нормальну» співпрацю з Росією - МЗС

Дипломат зауважив, що китайській стороні також «не зовсім подобаються деякі російські дії зараз», і Пекін обмірковує доцільність участі у «наступній зустрічі високого рівня в межах швейцарського процесу», а також яким чином може бути Росія там представлена і які для цього умови.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 23-25 липня здійснить візит до Китаю на запрошення міністра закордонних справ Китайської Народної Республіки Ван Ї.