Зварич: Росія останні два роки системно намагалася посварити українців і поляків

Ексклюзив

Росія після початку повномасштабного вторгнення в Україну системно працювала над тим, щоб посварити українців і поляків, але їй цього не вдалося зробити.

На цьому в інтерв’ю Укрінформу наголосив експосол України в Польщі Василь Зварич.

«Ми всі були свідками того, як українців і поляків неодноразово впродовж цих двох років системно намагалися посварити, грати на емоціях, трагічних сторінках історії, блокуванні кордонів. Російська агентура працювала в традиційному їй стилі за принципом «розділяй і владарюй», вчиняла різні провокації», - підкреслив український дипломат.

За його словами, «мудрість народів і керівництва обох країн перемогла». Тому у Польщі зберігається високий рівень підтримки України, а стратегічне партнерство між двома державами перебуває «на вершині свого розвитку».

Водночас він зауважив, що є сили, які не зацікавлені у добрих відносинах між Києвом і Варшавою, і вони далі «намагатимуться підкидати каміння під колеса співпраці між обома країнами».

«І тут важливо далі тримати стрій, не піддаватися на провокації. Ми повинні з повагою ставитися одне до одного і розуміти одну, випробувану впродовж нашої спільної історії істину: коли українці й поляки об’єднують свої зусилля і ефективно використовують потенціал своїх країн, взаємодоповнюють його, тоді обидва наші народи перемагають, стають сильнішими й успішними. А коли ми впадаємо у вир взаємних негативних емоцій, непотрібних суперечок, нечесної конкуренції, то програємо поодинці, а радіє Кремль. Це вже було в нашій історії, і я впевнений, що ми зробили правильні висновки, щоб не повторювати помилок»,- констатував Зварич.

Читайте також: Туск: Сварка Польщі з Україною зараз була б «найбільшим ідіотизмом в історії»

Як передавало агентство, віцепрем’єр, міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш в ефірі Polsat News заявив, що Україна не увійде до Європейського Союзу без вирішення проблеми Волинської трагедії.

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович в коментарі Укрінформу зазначив, що бачення щодо проблемних історичних питань у польсько-українських відносинах має висловлювати фахове середовище і у вигляді конкретних пропозицій.