Китай пропонує Індонезії об’єднати зусилля для відновлення мирного діалогу щодо «української кризи»

Спецпредставник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей під час поїздки в Індонезію запропонував об’єднати зусилля заради якнайшвидшого відновлення мирного діалогу щодо «української кризи», як у КНР називають війну Росії проти України.

Про це він заявив на переговорах із директором у справах Америки та Європи МЗС Індонезії Умаром Хаді, передає Укрінформ із посиланням на МЗС КНР.

«Зберігається ризик ескалації та розширення зони ведення бойових дій між Росією та Україною, і зараз дуже важливо, щоб усі сторони спільно сприяли деескалації та охолодженню ситуації», - сказав Лі.

Він зауважив, що Китай і Бразилія раніше оголосили «консенсус із шести пунктів», на який, за його словами, була позитивна реакція міжнародної спільноти і який може бути закладений в основу врегулювання конфлікту.

«Китай готовий разом з Індонезією дотримуватися П’яти принципів мирного співіснування (проголошені в 1954 році: повага територіальної цілісності та суверенітету, ненапад, невтручання у внутрішні справи, рівність у відносинах і мирне співіснування – ред.), спільно працювати над створенням умов для якнайшвидшого відновлення прямого діалогу та переговорів між зацікавленими сторонами», - зазначив посланець Пекіна.

Хаді своєю чергою відзначив роль Китаю в просуванні політичного врегулювання «кризи».

Читайте також: Китай може змусити Росію зупинити цю війну - Зеленський

«Індонезія високо оцінює позитивну роль консенсусу між Китаєм і Бразилією та готова співпрацювати з Китаєм і відповідними сторонами для спільного пошуку виходу з кризи», - цитує Хаді зовнішньополітичне відомство КНР.

Як повідомляв Укрінформ, міністри закордонних справ і оборони США та Австралії закликали країни, які мають вплив на Росію, передусім Китай, натиснути на Москву та змусити її припинити війну проти України.