У МЗС розповіли про результати четвертого африканського турне Кулеби

У Міністерстві закордонних справ задоволені результатами четвертого африканського турне глави української дипломатії Дмитра Кулеби.

Про це заявив на брифінгу речник МЗС Георгій Тихий, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Речник МЗС нагадав, що глава української дипломатії минулого тижня провів три зустрічі з лідерами Малаві, Замбії та Маврикію, три - з міністрами закордонних справ цих країн і одну - з великим бізнесом та інвесторами Маврикію, уклав три нові угоди - про політичні консультації з МЗС Малаві та Замбії і угоду про безвіз із Маврикієм та домовився про укладення ще двох важливих угод.

"Важливими темами четвертого африканського турне Дмитра Кулеби була насамперед продовольча безпека - це дуже хвилює країни регіону, розвиток співпраці у сільському господарстві, цифровізація, енергетична безпека і просування Формули миру. Ми дуже задоволені результатами цього турне і переговорів, які там відбулися. Дуже важливо, що на всіх зустрічах Дмитро Кулеба заручився однозначною підтримкою суверенітету і територіальної цілісності України з цими державами та їхніми лідерами. Африканські співрозмовники запевнили у готовності розвивати політичний діалог з нашою країною і співпрацювати в міжнародних організаціях і разом створювати нові можливості для бізнесу", - сказав Тихий.

Читайте також: Кулеба розповів президенту Замбії про підготовку України до другого Саміту миру

Коментуючи рішення урядів Малі і Нігеру розірвати дипломатичні відносини з нашою країною, він нагадав, що Україна вже висловила свою позицію з цього приводу і рішуче відкинула всі звинувачення у нібито підтримці міжнародного тероризму.

"Нам дуже шкода, що дві ці країни ухвалили свої рішення поспішно, недалекоглядно і не надавши якихось суттєвих доказів, не вивчивши причини інциденту на півночі Малі... Я хочу підкреслити, що ці два рішення не матимуть суттєвого впливу на розвиток відносин України з країнами Африки", - наголосив речник МЗС.

Читайте також: У МЗС відреагували на рішення Нігеру слідом за Малі розірвати дипвідносини з Україною

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 4-8 серпня здійснив візити до Малаві, Замбії та Маврикію. Всі три країни міністр закордонних справ України відвідав уперше в історії.

Перше фото: @DmytroKuleba