На консультації в уряді перебуває законопроєкт щодо конфлікту інтересів - голова НАЗК

Ексклюзив

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Віктор Павлущик повідомив, що на консультації в Кабміні перебуває проєкт закону про внесення змін до законодавства щодо деталізації обставин, які можуть вважатися приватним інтересом.

Про це він сказав у коментарі кореспонденту Укрінформу.

«Почну з основного: незнання закону не звільняє від відповідальності… Ми надаємо дуже багато роз’яснень, і нам дуже багато людей пишуть запити. Допрацьовуємо чи не допрацьовуємо - загалом сам інститут конфлікту інтересів перебуває ще на стадії розвитку. І в тому числі , що стосується приватного інтересу, то навіть на теперішньому етапі ми маємо розроблений законопроєкт щодо внесення змін до законодавства. Він перебуває на консультаціях в уряді щодо деталізації безпосередньо обставин, які можуть бути приватним інтересом. І є інші речі, які також передбачені в державній антикорупційній програмі, як такі, що потребують удосконалення в цьому інституті. Тому з приводу допрацювання або недопрацювання я б напевно відмітив, що ми працюємо зараз над цим питанням. Загалом всі, хто залучені в тому числі до реалізації антикорупційної програми, до того, щоб працював цей інститут (інститут конфлікту інтересів - ред.), і він був більш зрозумілий для всіх», - сказав Павлущик.

Він додав, що НАЗК веде роз’яснювальну роботу з громадами щодо антикорупційних інструментів та способу їх використання у роботі для убезпечення від негативних наслідків, зокрема - репутаційних.

Читайте також: Голова НАЗК розповів у Берліні про виконання Державної антикорупційної програми

Водночас під час Форуму доброчесності громад голова НАЗК зауважив, що у своїй діяльності службовці часто допускають конфлікт інтересів через незнання законодавства і того, як вони мають діяти в певних обставинах.

Як відомо, приватний інтерес – будь-який майновий чи немайновий інтерес особи. Такий інтерес може зумовлюватись особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, а також іншими обставинами.

Невід’ємною складовою конфлікту інтересів є службові/представницькі повноваження та вплив (можливість впливу) приватного інтересу на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, вчинення чи невчинення дій під час реалізації таких повноважень.