Дуда сподівається, що країни НАТО врешті погодяться на збиття російських ракет над Україною

У НАТО ще немає згоди щодо збиття російських ракет засобами країн Альянсу над територією України, але вони можуть дійти згоди з цього приводу. Аргументом за це є порушення декілька разів російськими ракетами повітряного простору Польщі.

Про це під час спільної пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським і Премʼєр-міністром Литви Інгрідою Шимоніте заявив Президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Дуди, питання щодо збиття засобами країн НАТО російських ракет над територією України все ще є «червоною лінією» для багатьох країн Альянсу, навколо цього питання триває дискусія всередині Організації. Він визнав, що це питання також порушувалося під час його переговорів в суботу з Президентом і Премʼєр-міністром України Володимиром Зеленським і Денисом Шмигалем.

Президент РП зауважив, що саме Варшава порушила питання про збиття російських ракет силами НАТО над територією України під час зустрічі глав держав в лютому цього року у Парижі. При цьому він зауважив, що бойові засоби, які виконували б ці завдання, перебували би на території або у повітряному просторі НАТО.

Він підкреслив, що дискусія з цього приводу триває вже майже рік.

«Я сподіваюся, що члени НАТО переконаються в необхідності цього кроку»,- наголосив польський лідер.

Одним з аргументів на користь такого рішення він назвав те, «що принаймні двічі, російські ракети порушили повітряний простір НАТО» (повітряний простір Польщі - ред.).

«І вже цей факт вказував би на те, що такі дії (збиття країнами НАТО російських ракет над Україною – ред.) не лише фактично, були би легітимними»,- констатував Дуда.

Київ віддавна просить Варшаву та НАТО про збиття російських ракет над західною частиною території України.

Читайте також: Ми хотіли б обговорювати в НАТО «хоробрі ідеї» щодо спільного захисту неба України - Шимоніте

Як повідомляв Укрінформ, під час виступу на Софійській площі Дуда заявив, що День Незалежності України є святом незалежності усієї Центральної Європи, оскільки без незалежної України не може бути незалежної Польщі та інших країн регіону.