Зеленський: Якщо Індія зупинить імпорт нафти з РФ, Путін постане перед викликами

Якщо Індія зупинить імпорт нафти з Росії, то тоді Путін постане перед величезними викликами.

Про це в інтерв’ю індійським ЗМІ заявив Президент Володимир Зеленський, передає кореспондент Укрінформу.

«Якщо країни не будуть імпортувати енергоресурси з РФ, вони допоможуть всьому світу. Індія — це велика впливова країна. Якщо ми змінимо ставлення Індії до цієї війни і до РФ, ми зупинимо війну, тому що Путін прагнутиме її зупинити. Наприклад, якщо Індія не буде купувати нафту, то реально у них будуть дуже великі проблеми», - вважає Президент.

Відповідаючи на питання, чи порушував він питання купівлі нафти у розмові з головою уряду Індії Нарендрою Моді, і чи були під час їхньої зустрічі обговорені якісь пропозиції і альтернативи, глава української держави заявив щодо альтернатив по імпорту нафти, що Україна чудово і детально розуміє, які гроші РФ заробляє від цієї угоди з Індією.

«І саме тому ми хочемо спробувати зробити все можливе, щоб це зупинити. Звичайно, ми не можемо на вас тиснути, ви — незалежна країна, і це - ваш уряд. Ми нічого не можемо зробити незаконного. Саме тому я попросив (Моді — ред.) подумати і ми готові працювати (над цим — ред.) разом. Потрібно якось зупинити надходження грошей, щоб посилювати російські збройні сили. Це — наша позиція», - пояснив Президент.

На його думку, якщо обидві сторони хочуть досягти угоди і домовленості — вони досягнуть її.

Читайте також: Зеленський пропонує провести наступний Саміт миру в Індії

Він сказав, що наразі для РФ закрито чимало експортних можливостей, але Індія - відкрита.

«Ми говорили про це з Моді. І, звичайно, наразі це допомагає російській армії. І я думаю, що уряд Індії, безумовно, це розуміє. І, безумовно, ми будемо раді працювати над альтернативними шляхами.... Тут — питання не про мільйони, а про мільярди, які повертаються до Путіна, до РФ, а потім він використовує їх, бо офіційно у нього зараз економіка війни. І, безумовно, якщо будуть надходити мільярди, а вони надходять з будь-яких ринків — Індії, арабських країн, Китаю — безумовно, це йому дуже сильно допомагає», - заявив глава української держави.

За словами Зеленського, якщо Володимир Путін буде отримувати мільярди, зокрема, і від інших країн, то він не відчує, якою дорогою і витратною є війна з Україною.

 «Він має відчути, що війна — це дуже дорога і витратна річ, і його суспільство має це відчути. Бо якщо він отримає мільярди, він цього не відчує. Він краде мільярди у свого народу, вони бідні, тому їм цього не відчути. Але якщо його суспільство це відчує - тоді вони будуть штовхати його до миру, і це дуже важливо. Бо його суспільство не розуміє, що відбувається. Або розуміє і підтримує його - через те, що є вплив ЗМІ всередині цієї країни, бо Путін контролює ЗМІ повністю і соцмережі також, будь-які», - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді 23 серпня прибув з візитом в Україну.

У Києві він провів переговори з Президентом України Володимиром Зеленським. Під час візиту індійського прем’єра було підписано чотири документи у сферах медицини, співпраці в аграрному напрямку, гуманітарних відносин та культури.

Також з за підсумками візиту була оприлюднена спільна заява України та Індії.

Фото: скріншот із відео