Боррель закликав зняти обмеження для ЗСУ на використання західної зброї

Високий представник ЄС Жозеп Боррель закликав скасувати обмеження для України на використання західної зброї та привітав дії ЗСУ в Курській області Росії, назвавши наступ “стратегічною мужністю”.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це він сказав у Брюсселі перед неформальною зустріччю глав МЗС країн Європейського Союзу.

“Українці проявили чимало стратегічної мужності, почавши діяти на російській території. Операція в Курській області завдала удару по наративу Путіна про цю війну. Але Росія продовжує атакувати мирне населення та цивільну інфраструктуру”, - сказав він.

Боррель додав, що 26 серпня Росія завдала удару ракетами та безпілотниками по українських містах. “Росія хоче повністю знищити електроенергетику України, щоб занурити її в темряву. Багато лікарень і медичних установ розбомблено”, - сказав він.

Читайте також: У ЦРУ оцінили шанси Росії контратакувати в Курській області

За його словами, “системи ППО потрібні Україні сьогодні більше, ніж будь-коли, і це буде перший пункт нашого порядку денного”.

«У цьому зв’язку протиповітряні системи були критично важливими до літа, вони є набагато більш критичними сьогодні. Це буде перший пункт дуже напруженої Ради міністрів із закордонних справ. Ми також почуємо (від міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби – ред.), чому ми маємо скасувати обмеження на використання зброї проти військових цілей в Росії, відповідно до міжнародного права. Протягом літа ми видали заяву на підтримку такого рішення. Зброя , яку ми направляємо в Україну, має використовуватися на повну (потужність - ред.), і всі обмеження мають бути скасовані. Щоб дозволити Україні вражати місця, з яких Росія її бомбардує. Інакше така зброя є непотрібною», - заявив високий представник ЄС.

Він навів дані статистики, за якими з початку повномасштабного вторгнення, у період з лютого 2022 року, Росія запустила проти України більше 14 тисяч дронів та вже майже 10 тисяч ракет, більшість з яких були запущені з території РФ. Саме тому, за його словами, є зрозумілим, чому Україна просить саме про це – скасувати обмеження на використання західної зброї проти російських військових об’єктів.

Як повідомляв Укрінформ, 29 серпня у Брюсселі відбудеться неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн Євросоюзу. Ключові теми обговорення - посилення військової підтримки України з боку ЄС і держав-членів, зміцнення спроможностей ППО, просування переговорів про вступ України до ЄС, залучення якнайширшої глобальної підтримки Формули миру на шляху до другого Саміту миру.