Справа Дубінського: депутату змінили попередню підозру й оголосили нову

Правоохоронці викрили новий факт сприяння народним депутатом, який нині перебуває в СІЗО, і його помічником у незаконному перетині кордону іншій особі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Зазначається, що фігурант у змові з іншими особами у серпні 2022 року організував незаконний виїзд за кордон брата своєї цивільної дружини. Родич його співмешканки виїхав з України до Молдови автомобілем через один із пунктів пропуску.

Як підставу для перетину державного кордону він надав документи, внесені в систему «Шлях». Зокрема це витяг з розпорядження Київської обласної військової адміністрації про виїзд за межі України водіїв, що здійснюють перевезення для потреб Збройних сил України.

У ДБР повідомляють, що дозвіл він отримав на замовлення Вишгородської районної військової адміністрації за сприяння народного депутата та афілійованої ним громадської організації «МЕДІАОБОРОНА». Сам родич після перетину кордону фактично працевлаштувався на іноземному морському судні, жодних перевезень для потреб ЗСУ не здійснював і повернувся до України наприкінці 2022 року після завершення контракту.

Окрім того, як раніше повідомлялось, народний депутат у змові з іншими особами у 2023 році за тих самих умов повторно організував незаконний виїзд цього ж родича за кордон як водія-волонтера.

У ДБР стверджують, що він достеменно знав, що під час попереднього виїзду за кордон чоловік, за наданим раніше розпорядженням КОВА, не здійснював жодних перевезень гуманітарної допомоги.

Як і раніше, родич співмешканки народного депутата виїхав з України до Молдови на автомобілі через один з пропускних пунктів, за ідентичними документами від КОВА на підставі клопотання громадської організації.

Читайте також: Суд призначив Дубінському штраф через тиск на слідство у справі про корупцію

Також з’ясувалось, що насправді чоловік, за вказівкою народного депутата, мав прибути до Кишинева, де мав чекати подальших інструкцій щодо перегону особистого елітного авто народного депутата з автостоянки міжнародного аеропорту столиці Молдови до Відня.

Під час розслідування першого факту незаконного виїзду правоохоронці з’ясували, що чоловік вдруге встиг скористатися розробленою депутатом і його спільником протиправною схемою, після чого вже не повертався в Україну.

Тому 2 вересня Офіс генерального прокурора повідомив про нову та зміну раніше оголошеної підозри чинному народному депутату за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України (організація незаконного переправлення осіб через державний кордон, вчиненого повторно за попередньою змовою з іншими особами).

Також про підозру ДБР повідомило й колишньому помічнику депутата, який нині є головою громадської організації «МЕДІАОБОРОНА», за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого тією ж статтею ККУ.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

За даними ЗМІ, йдеться про народного депутата Олександра Дубінського.

Як повідомляв Укрінформ, в листопаді 2023 року працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо Дубінського, який підозрюється у службовому підробленні для виїзду за кордон. В січні 2024 року Офіс генпрокурора направив до суду обвинувальний акт щодо Дубінського.

Крім того, Дубінському повідомили про підозру у державній зраді в складі злочинної організації. За даними слідства, у 2016 році Головне управління Генштабу ЗС РФ створило в Україні злочинну групу за участю Дубінського, яка займалася розхитуванням суспільно-політичної ситуації в країні та її дискредитацією за кордоном. Злочинна організація під керівництвом двох співробітників російського Головного управління Генштабу ЗС РФ діяла у столиці України у вигляді агентурної мережі.

За свою діяльність її учасники отримували гроші від воєнної розвідки РФ.