ЄС непохитно підтримує територіальну цілісність України - фон дер Ляєн

Позиція ЄС щодо непохитної підтримки суверенітету та територіальної цілісності України не змінилася і через десять років від початку російської агресії.

На цьому наголосила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у зверненні до учасників 4-го саміту Кримської платформи, повідомляє Укрінформ.

«Минуло десять років, відколи Росія розпочала свою агресію проти України. Українці сміливо вимагали справедливості, демократії та європейського майбутнього. Росія відповіла незаконною окупацією півострова. Але очевидним є те, що Крим і Севастополь - це Україна. Європейський Союз ніколи не втомиться підтримувати територіальну цілісність України. Лише там, де рахуються з кордонами, може існувати безпека та мир для людей», - наголосила фон дер Ляєн.

За її словами, впродовж десяти років Крим був полігоном для випробування жорстокої тактики, яку Росія зараз застосовує на всій окупованій території України. Водночас повернулося трагічне відлуння депортації кримських татар за радянської епохи. На окупованому півострові тривають насильницькі зникнення, тортури, навмисне знищення культури кримських татар, переслідування журналістів та правозахисників.

«Європа підтримує Україну у документуванні кожного з цих злочинів. Разом ми забезпечимо дотримання правосуддя. Тому що мир без справедливості не є миром», - наголосила президент Єврокомісії.

За її словами, європейці прагнуть миру так само сильно, як і українці.

«Але такого миру, який є справедливим та тривалим. Справжнім миром є той, який гарантуватиме, що війна не повернеться. Той мир, який дозволить людям зосередитися на власному майбутньому. Саме тому інтеграція України до Європейського Союзу є у центрі наших зусиль», - додала фон дер Ляєн.

Вона назвала історичним кроком переговори про вступ України до ЄС, які розпочалися минулого літа. За її словами, Україна приєднується до великої родини, яка завжди зможе прикрити її спину, як європейці робили це з першого дня від початку повномасштабної російської агресії. ЄС та його країни-члени за цей час надали Україні допомогу на 118 мільярдів євро. Фінансування в межах Українського фонду гарантоване до 2027 року, і далі, за словами президента Єврокомісії, надійде набагато більше.

«Намагання Путіна зламати дух України провалилися. Натомість Україна залишається сильною, а наші народи ніколи не були настільки близькими. Разом ми вистоїмо й переможемо, залишаючись відданими вільній та демократичній Україні. Слава Україні!» - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Зеленський: Європа стала мішенню для Росії, коли Путіну здалося, що він може вкрасти Крим

Як повідомлялося, 4-й саміт Кримської платформи відбувається у Києві. Головним призначенням цього міжнародного форуму, який був ініційований Україною, є сприяння зусиллям з повернення тимчасово окупованого півострова під суверенітет України, захист прав громадян України, що проживають в Криму, а також зміцнення європейської та глобальної безпеки.

Фото: Olivier Hoslet/EPA