Координаційна група зі створення спецтрибуналу для РФ збереться у середині вересня у Відні

Наступне засідання Координаційної групи з питань створення Спецтрибуналу за злочин агресії РФ відбудеться у Відні цього місяця.

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін на брифінгу під час міжнародної конференції високого рівня «Об’єднані заради справедливості. Відповідальність за напади на цивільні об’єкти», відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Ми рухаємося вперед, команда готується до наступної зустрічі Координаційної групи, яка відбудеться у Відні в середині вересня. Побачимо, які будуть результати після зустрічі, тому що ми всі розуміємо, що це треба робити», - зазначив Костін.

За словами генпрокурора, чутки про те, що «хтось втомився», не відповідають дійсності.

«Дискусія йде активно і не лише у межахзустрічі Координаційної групи, й є певна комунікація по дипломатичних каналах, тобто ми намагаємося знайти спільне рішення», - зауважив він.

Зокрема, однією із пропозицій є укладання угоди із Радою Європи про створення Спецтрибуналу за злочин агресії РФ - за прикладом угоди про створення Реєстру збитків.

За словами генпрокурора, для створення Спецтрибуналу потрібна політична воля країн, які входять до Координаційноїгрупи.

«Це також про політичну волю країн, які вже офіційно підтримали ідею створення Спеціального трибуналу, розуміючи що злочин агресії не може залишитися безкарним. Тобто, ми очікуємо на політичну волю приєднання до цієї угоди з Радою Європи», - підкреслив Костін.

Читайте також: Міністри юстиції країн Ради Європи ухвалили декларацію щодо спецтрибуналу для Росії

Він додав, що після цього має бути створено статут Спецтрибуналу, який регулюватиме процедури його діяльності.

Як повідомлялося, Україна спільно з партнерами просуває створення Спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.