Україна має бути важливим елементом структури світової безпеки - Єрмак

Зусилля України спрямовані на справедливе завершення війни та формування надійної архітектури світової безпеки, у якій вона відіграватиме одну з ключових ролей.

Про це керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив на XX щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії, передає Укрінформ із посиланням на ОП.

Разом із ним у дискусії взяли участь: прем’єр-міністр Великої Британії (2019–2022) Борис Джонсон, держсекретар США (2018–2022) Майк Помпео та міністерка оборони Нідерландів (2022–2024) Кайса Оллонгрен. Панель модерував Президент Польщі у 1995–2005 роках Александр Квасневський.

«Формула миру – це шлях, щоб не лише закінчити цю війну справедливим миром, а й повернути справжній дух міжнародного права та силу Статуту ООН», – наголосив Єрмак.

Він зазначив, що під час першого Саміту миру десятки країн за одним столом обговорювали перспективи відновлення справедливого миру. Усі вони заявили про повагу до суверенітету й територіальної цілісності України.

Керівник Офісу глави держави висловив переконання, що Україна обов’язково буде в центрі майбутньої структури світової безпеки. Наша країна активно працює в напрямі формування її архітектури, результатом чого є вже 26 двосторонніх безпекових угод, а також Український договір (Ukraine Compact), ухвалений під час 75-го саміту НАТО у Вашингтоні.

Читайте також: Єрмак та Ішингер обговорили підготовку до Мюнхенської конференції в лютому 2025 року

За словами Єрмака, Україна підписує документи, які не лише враховують поточну ситуацію, а й дають гарантії на майбутнє та фіксують відповідні зобов’язання партнерів.

Керівник Офісу Президента зауважив, що Україна врешті-решт має отримати запрошення до НАТО, і це буде найпростішим та найефективнішим кроком для гарантування її безпеки.

Як повідомляв Укрінформ, у зверненні до учасників XX щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів бути рішучішими й допомогти Україні захистити небо.

Фото: ОП