У Гаазі провели підготовчу зустріч зі створення комісії з розгляду заяв для України

У Гаазі відбулася друга підготовча зустріч міжнародного інструменту для створення комісії з розгляду заяв для України. Українську делегацію очолила заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Президента України.

«Заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра очолила українську делегацію в Гаазі на другій підготовчій зустрічі міжнародного інструменту для створення комісії з розгляду заяв для України. Серед учасників – представники 57 делегацій з усіх континентів, ЄС і Ради Європи. Вони підтвердили згоду щодо ключових принципів роботи майбутньої комісії та провели перше читання проєкту цього інструменту. Також узгодили план формальних переговорів, які мають закінчитися наступного року підписанням угоди про створення відповідної комісії», - йдеться у повідомленні.

Крім того, заступниця керівника Офісу Президента відвідала Міжнародний кримінальний суд, де зустрілася із секретарем МКС Освальдо Завалою Гілером, виконавчою директоркою Цільового фонду для потерпілих Деборою Руїз Вердуско та головою Об'єднаної команди щодо України Брендою Дж. Голліс.

Мудра та представники МКС обговорили ратифікацію Україною Римського статуту, участь у майбутній Асамблеї держав-учасниць, співпрацю з Цільовим фондом для потерпілих, подальші кроки для забезпечення відповідальності за міжнародні злочини, надання правосуддя та підтримки жертвам цих злочинів, посилення співпраці між Україною та МКС, а також зусилля нашої держави щодо притягнення до відповідальності за злочин агресії.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього.

Римський статут набере чинності для України у перший день місяця, який настає після 60-го дня з дати здачі на зберігання генеральному секретарю Організації Об’єднаних Націй ратифікаційної грамоти.

Читайте також: Монгольський вояж Путіна як приклад дипломатичної недоперемоги

Документ про ратифікацію Римського статуту передбачає, що Україна не визнаватиме юрисдикцію Міжнародного кримінального суду з воєнних злочинів протягом 7 років, якщо йтиметься про українських громадян.

Фото: пресслужба Офісу Президента