Рада береться за реформування Рахункової палати

Комітет ВРУ з питань бюджету рекомендував парламенту ухвалити у першому читанні проєкт закону №10044-д, яким запропоновані зміни до Закону “Про рахункову палату”. 

Про це повідомила у Фейсбуці голова бюджетного комітету Роксолана Підласа. 

Вона нагадала, що документ напрацьований робочою групою за участі громадянського суспільства та міжнародних партнерів. 

“Реформа Рахункової палати в цьому році - у фокусі уваги всіх міжнародних партнерів. Ухвалення законопроєкту – одна з двох умов США для надання прямої бюджетної допомоги ($500 млн після І читання і ще $1 млрд - після другого). Також ухвалення законопроєкту дуже ймовірно стане структурним маяком МВФ після п’ятого перегляду програми, який щойно завершився”, - наголосила народна обраниця. 

Ключові новели законопроєкту:

  • зменшення кількості членів Рахункової палати з 13 до 11 (наразі заповненими є 5 посад, решта – вакантні),
  • запровадження конкурсу з переважним правом голосу міжнародних експертів для відбору нових членів Палати,
  • розширення повноважень РП на аудит коштів місцевих бюджетів, державних підприємств та позабюджетних фондів (наприклад, Пенсійного фонду України).

Також передбачено створення чітких парламентських процедур, в яких профільні комітети Ради зобов’язані розглядати звіти Рахункової палати та моніторити виконання її рекомендацій. Встановлюється, що РП у своїй діяльності повинна відповідати правилам Міжнародної організації вищих органів аудиту (INTOSAI) та використовує систему професійних документів INTOSAI. Посилюється фінансова незалежність РП (шляхом встановлення зарплат в законі, створення посад незалежних аудиторів, а також особливої процедури врахування бюджетного запиту РП – так само як для судової гілки влади).

Читайте також: Рахункова палата підтвердила перевиконання доходів держбюджету за І півріччя на 18,8%

“Сподіваюся, Верховна Рада підтримає цей проєкт нинішнього тижня, оскільки Україна взяла на себе зобов’язання проголосувати перше читання документа до 30 вересня”, - підсумувала Підласа. 

Як повідомлялося, міжнародні партнери України радять внести зміни до законодавства, аби посилити контроль за витратами державного бюджету, зокрема і з боку Рахункової палати. Мета - підвищити самостійність та професіоналізм цього органу, забезпечивши прозорий і конкурентний кадровий конкурс. США та ЄС пропонують, зокрема, розширити повноваження РП з питань аудиту органів місцевого самоврядування, державних підприємств та діяльності в галузі держзакупівель.

Фото: Фейсбук Руслана Стефанчука