Українська делегація візьме участь у Саміті майбутнього та в дебатах високого рівня у штаб-квартирі ООН

Українська делегація на чолі з Президентом Володимиром Зеленським візьме участь у Саміті майбутнього, який відбудеться 22–23 вересня у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, а також у щорічних дебатах високого рівня в рамках відкриття 79-ї сесії Генеральної Асамблеї.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, виступ глави делегації на саміті заплановано на другу половину дня 23 вересня, на дебатах – на першу половину дня 25 вересня.

На саміті має бути погоджено й ухвалено Пакт майбутнього з розділами про сталий розвиток і фінансування розвитку; міжнародний мир і безпеку; науку, технології, інновації та цифрове співробітництво; молодь і майбутні покоління; трансформацію глобального управління.

У дводенному заході очікується близько 250 виступів керівників делегацій майже всіх країн (близько 190), переставлених главами держав, урядів, їхніми заступниками або міністрами, і понад 60 представників міжнародних організацій.

Читайте також: Верховний комісар ООН з прав людини засудив російські обстріли цивільних обʼєктів в Україні

На саміті обговорюватимуться проблеми, пов’язані зі зміною клімату, бідністю й нерівністю, конфліктами та глобальною кризою в галузі охорони здоров'я. Результатом саміту стане узгоджений Пакт про майбутнє, спрямований на зміцнення глобального співробітництва та адаптацію до поточних викликів.

У проєкті цього документа серед іншого зазначається, що сторони висловлюють стурбованість «загрозами міжнародному миру і безпеці, зокрема порушеннями цілей і принципів Статуту, включаючи акти агресії, і зростаючим ризиком ядерної війни».

«У цих мінливих умовах ми залишаємось відданими встановленню справедливого та міцного миру, - ідеться в проєкті. – …Підтверджуємо нашу повну повагу суверенної рівності всіх держав-членів, принципів рівноправності й самовизначення народів і наше зобов'язання утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави, нашу прихильність врегулюванню міжнародних суперечок мирними засобами».

Читайте також: В ООН хочуть закінчення російської війни з дотриманням територіальній цілісності України

Розділ про міжнародний мир і безпеку містить положення стосовно необхідності усунення корінних причин збройних конфліктів, захисту цивільного населення, притягнення до відповідальності за воєнні злочини, боротьби з загрозами на морі, запобігання тероризму тощо.

Як повідомляв Укрінформ, 10 вересня у Нью-Йорку розпочала роботу чергова, 79 сесія Генеральної Асамблеї ООН, у рамках відкриття якої 24-28 та 30 вересня відбудуться дебати високого рівня за участю глав держав та урядів, зокрема й України.

Тема цьогорічних дебатів - «Нікого не залишити осторонь: спільні дії в ім'я миру, сталого розвитку та людської гідності для нинішнього і майбутніх поколінь».