Поки Пекін каже про «українську кризу», на жодні «мирні плани» Китаю не варто звертати уваги - експерт

Поки у риториці китайської сторони присутні такі визначення, як «українська криза» замість війна Росії проти України, на жодні «мирні плани» Пекіна на варто звертати уваги.

Таку думку висловив дипломат, Надзвичайний та Повноважний Посол, радник директора Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Веселовський в інтерв’ю «Радіо NV», передає Укрінформ.

«Поки в риториці китайського Міністерства закордонних справ продовжуватиме існувати слово (українська) «криза» замість слів «війна», «агресія», «напад», доти звертати увагу на все, що говорять у Пекіні, не варто», - сказав Веселовський.

Він зазначив, що Китаю певною мірою вигідна війна Росії проти України, оскільки економіка РФ сконцентрувалася на зв’язках з КНР, тому що інші зв’язки у неї практично заблоковані. Тож Росія стає дедалі більше залежною від Китаю, що дає йому змогу дешевше купувати «все, що хочеш, і вимагати все, чого раніше не давали», зокрема якісь військові технології чи доступ до певних ринків тощо.

«Отже, китайський «мирний план» виходить з цього простого і, власне, не таємного, використання Росії у своїх економічних інтересах», - констатував дипломат.

Читайте також: Президент Казахстану підтримав «мирний план» Китаю та Бразилії щодо війни в Україні

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський переконаний, що народ Бразилії підтримує Україну, однак китайсько-бразильська пропозиція щодо завершення війни є деструктивною.

Речниця МЗС КНР Мао Нін заявила, що Пекін взяв до уваги критичну заяву Президента Володимира Зеленського з приводу китайсько-бразильського «консенсусу із шести пунктів» із врегулювання в Україні, але продовжить сприяти вирішенню «української кризи» на основі цієї мирної ініціативи.

Фото: Радіо Свобода