Схеми на Одеському припортовому: ВАКС дав добро на розслідування щодо ексдепутата Грановського

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду надала дозвіл на здійснення спецрозслідування стосовно колишнього народного депутата, якому інкримінують організацію схеми зловживань на Одеському припортовому заводі.

Про це інформує пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, передає Укрінформ.

«Апеляційна палата ВАКС підтримала позицію прокурора САП та надала дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно народного депутата України VIII скликання, якого слідство вважає організатором злочинної схеми, реалізація якої під час продажу мінеральних добрив завдала збитків АТ "Одеський припортовий завод"(99,57 % належать державі) у сумі 93,3 млн грн», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, суд апеляційної інстанції задовольнив апеляційну скаргу прокурора САП та скасував ухвалу слідчого судді ВАКС від 23 лютого 2024 року, якою відмовлено у задоволенні клопотання щодо здійснення спеціального досудового розслідування.

Читайте також: НАБУ викликає на допит ексдиректора Одеського припортового заводу

Це рішення дасть можливість завершити досудове розслідування щодо підозрюваного та скерувати справу до ВАКС для розгляду по суті.

У САП нагадали, у межах досудового розслідування було встановлено, що в березні – грудні 2015 року парламентарій спільно з довіреною особою організував схему, відповідно до якої "Одеський припортовий завод" продавав мінеральні добрива наперед визначеній компанії за цінами нижчими від ринкових. Згідно з оформленими угодами, приватна компанія нібито перепродувала за ринковими цінами продукцію підприємства іноземним компаніям із реального сектору економіки, хоча у дійсності постачання продукції здійснював безпосередньо "Одеський припортовий завод". Як наслідок "ОПЗ" недоотримав прибутків на суму близько 93,3 млн грн.

Серед підозрюваних: заступник директора та начальник відділу припортового заводу, власник компанії-нерезидента – учасниці корупційної схеми, довірена особа народного депутата, а також організатор цієї схеми – тодішній народний депутат.

Читайте також: Суд учетверо збільшив заставу екскерівнику Одеського припортового заводу

Раніше слідчі судді уже надали дозволи на здійснення спеціального досудового розслідування щодо двох підозрюваних у цьому кримінальному провадженні, які оголошені у розшук.

Досудове розслідування триває.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2022 року НАБУ оголосило в розшук колишнього народного депутата Олександра Грановського, якого вважають організатором корупційної схеми завдання 93,3 млн грн шкоди АТ «Одеський припортовий завод» (99,57% належать державі).