САП просить суд оголосити в міжнародний розшук депутата Одарченка

Оновлено

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить Вищий антикорупційний суд задовольнити клопотання про оголошення в міжнародний розшук народного депутата 9-го скликання і стягнення в дохід держави 15 млн грн його застави.

Як передає Укрінформ, відповідну інформацію оприлюднила пресслужба САП.

Як зазначається, народний депутат, який є обвинуваченим у справі надання неправомірної вигоди колишньому голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму, 18 вересня 2024 року не з’явився до ВАКС, де розглядається його справа.

«Про причини неявки нардеп суд та прокурора не повідомив. Захисники обвинуваченого також не змогли повідомити суду про місце перебування їхнього підзахисного та наголошують на відсутності зв’язку з ним.

Зважаючи на це, прокурор у суді ініціював питання щодо стягнення в дохід держави застави, визначеної як запобіжний захід депутату, накладення на нього грошового стягнення, а також щодо оголошення його в розшук», - йдеться у повідомленні САП.

У САП поінформували, що суд ухвалив застосувати привід до обвинуваченого народного депутата на наступне судове засідання, яке призначено на 19 вересня 2024 року на 08:00.

У прокуратурі нагадали, що 22 листопада 2023 року за клопотанням прокурора САП слідчий суддя ВАКС застосував до Одарченка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 15 млн грн застави.

У зв’язку із внесенням застави на народного депутата покладено відповідні процесуальні обов’язки, серед яких здати свої паспорти для виїзду за кордон та носити електронний засіб контролю. В подальшому за клопотанням прокурора обов’язки судом неодноразово продовжувались. Водночас попри рішення суду органами внутрішніх справ до особи не було застосовано електронний засіб контролю, зауважили у САП.

Читайте також: Народного депутата підозрюють у вимаганні ₴3,4 мільйона хабаря

Як повідомляв Укрінформ, 25 липня поточного року ВАКС розпочав розгляд по суті у справі стосовно народного депутата Андрія Одарченка, обвинуваченого у наданні неправомірної вигоди тодішньому голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафі Найєму.

Народний депутат пропонував посадовцю неправомірну вигоду в біткоїнах, що на час вчинення операції було еквівалентно 10 тис. доларів, за сприяння в ухваленні рішення про виділення з фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель університету, у якому парламентарій обіймає посаду ректора (дія контракту призупинена). Пропонована сума хабаря мала становити 8% від обсягу фінансування.

Фото: facebook/Андрій Одарченко