Після реформи функціонал Міністерства реінтеграції буде підсилений - Стельмах

Ексклюзив

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій буде реформоване, проте усі політики, які проводить це відомство, увесь його функціонал буде не лише збережено, а й підсилено.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив тимчасово виконуючий обов’язки міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Анатолій Стельмах.

«Міністерство реінтеграції буде реформовано, але увесь функціонал і всі політики, які веде міністерство, будуть збереженні і продовжені. Це ключовий меседж», - наголосив Стельмах. 

Він підкреслив, що «на сто відсотків впевнений, що всі функції, всі завдання, які ставилися перед Міністерством реінтеграції, будуть реалізовуватися».

На думку Стельмаха, реформа міністерства і делегація певних функцій до Міністерства розвитку громад піде на користь суспільству.

«Якщо ми говоримо про житло для ВПО, то його хтось має будувати? А в Міністерстві реінтеграції не було передбачено коштів на будівництво. Водночас Міністерство розвитку громад – це громади, які самі бачать, скільки в них внутрішньо переміщених осіб і що для них потрібно: яку кількість житла побудувати, скільки робочих місць створити. Тобто інституційно, безперечно, нам потрібне підсилення відомства, яке у цьому питанні і має ширший функціонал», - зауважив т.в.о. міністра.

Окремо він звернув увагу на побоювання громадського сектору. 

«Їхні страхи базуються на тому, що, перше, Мінреінтеграції кудись зникне, і всі його ці функції будуть розпорошені, цими напрямками ніхто всерйоз не буде займатися. Друге, на місці Мінреінтеграції постане відомство, яким не буде керувати віцепрем'єр-міністр. А, нагадаю, віцепрем'єр-міністр може давати вказівки іншим міністрам, що часто пришвидшує вирішення питання. Але їх запевнили, що основну частину повноважень буде передано, в тому числі, Міністерству, яке очолює віцепрем'єр-міністр. Також запевнили, що функціонал нікуди не зникне, а навпаки буде його підсилення реальним ресурсом», - сказав Стельмах.

Читайте також: Канада виділяє понад $7 мільйонів на реінтеграцію українських дітей після повернення з-за кордону

Він також наголосив, що «реєстри і державні підприємства, які в сфері управління Міністерства реінтеграції, продовжуватимуть функціонувати». 

Як повідомлялося, з 6 вересня заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Анатолій Стельмах тимчасово виконує обов'язки очільника Мінреінтеграції. 

5 вересня Верховна Рада підтримала відставку віцепремʼєр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, яка вже 8 вересня була призначена заступницею керівника Офісу Президента. В ОПУ Ірина Верещук продовжує курувати питання ВПО, дітей та міжнародного гуманітарного права.