Як потрапити на роботу в МЗС: Дипакадемія запровадить досвід Західної Європи й Туреччини

Ексклюзив

Досвід підготовки дипломатичних кадрів у провідних країнах світу, у тому числі Туреччині, буде ефективно втілений в Україні, зокрема для відбору кандидатів на дипломатичну службу та з огляду на намір більшого залучення молодих кадрів до роботи в МЗС України.

Про це в коментарі Укрінформ за результатами візиту в Анкару та зустрічі з керівництвом Дипломатичної академії Туреччини розповів директор Дипломатичної академії України Геннадій Надоленко.

“Ми зараз працюємо над зміною підходу до відбору та прийняття кандидатів на дипломатичну службу, аби зробити його більш сучасним за прикладом країн Західної Європи, Туреччини та інших. Зокрема це практика кандидатства, т.зв “кадетства”. Це коли людина починає свою роботу з навчання, на якому оцінюють як знання, так і якості кандидата, та по завершенню вирішують, чи кандидат готовий (у т.ч. психологічно) до роботи в закордонних дипломатичних місіях”, - сказав Надоленко.

За його словами, в Україні кандидати на роботу в МЗС складають екзамени зі знання іноземних мов, української мови, історії України, проходять тримісячні курси. До 2019 року Дипломатична академія України мала досить активну співпрацю з Дипломатичною академією Туреччини: були обміни студентами, українські дипломати приїздили в Туреччину на навчання, але через пандемію та широкомасштабне воєнне вторгнення Росії в Україну ця співпраця була призупинена.

“Нині ми маємо намір не лише відновити співпрацю, а й перебрати турецький досвід у відборі кадрів для МЗС. У турецькій дипломатичній академії є програма кадетства. Це коли приймаючи дипломатів на роботу, їх зараховують до кадетів, навчають протягом пів року, придивляються, оцінюють якості та можливість працювати у закритій дипломатичній структурі за кордоном. За результатами проходження “кадетської підготовки” визначають придатність (можуть відмовити у подальшій роботі в МЗС), так і пріоритетний напрямок дипломатичної роботи”, - пояснив Надоленко.

Голова Дипломатичної академії України розповів також про досвід інших країн, коли після кадетської підготовки дипломатів направляють в “непривабливі країни” на три роки, потім вони два роки працюють в центральному апараті МЗС, і лише після цього випробного періоду та проходження кадетської комісії стають кадровими дипломатами.

Читайте також: Зеленський представив нового главу МЗС і назвав ключові завдання для дипломатів

У МЗС України нині працює майже три тисячі працівників: близько 650 в центральному апараті та близько 2,4 тисячі у 114 диппредставництвах за кордоном.

За його словами, нині українські дипломати - це “універсальні солдати”, можуть працювати за різними напрямками.

“Сучасний дипломат - це професіонал своєї справи, це людина, яка дійсно любить Україну, яка поважає Батьківщину, розмовляє українською мовою, достеменно знає історію України, історію країни перебування та робить все можливе для перемоги, зокрема для отримання більше зброї, більше допомоги Україні, посилення санкційного тиску на Росію”, - наголосив Надоленко.

Як повідомляв Укрінформ, новопризначений міністр закордонних справ України Андрій Сибіга на нараді з послами та генконсулами України анонсував нову структуру МЗС, перегляд штатних розкладів посольств та залучення молоді до роботи в МЗС України.

Фото: Посольство України в Туреччині