ЄС виконає зобов’язання щодо повернення в Україну справедливого миру - Мішель

Російська загарбницька війна несе загрозу не лише для народу України, а й для кожного європейця. Тож ЄС виконає власне зобов’язання щодо повернення в нашу країну справедливого й тривалого миру.

Про це під час виступу в ході дебатів високого рівня на 79-й сесії Генеральної Асамблеї ООН заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Постійний член Ради Безпеки розпочав злочинну та неспровоковану війну в Україні. Це показова спроба насадити своє право, використовуючи силу, замість того, щоб скористатися силою права. Ця війна є прямою загрозою для народу України та для кожного з нас. Європейський Союз підтримав Україну, і буде продовжувати підтримувати Україну так довго, як це буде необхідним. Ми виконаємо нашу обіцянку свободи й солідарності. Ми зобов’язалися досягти справедливого та тривалого миру, як це прописано у Статуті ООН», - наголосив президент Євроради.

Він зауважив, що злочин є злочином, де б і ким би він не був скоєний. Саме тому Європейський Союз захищає універсальне міжнародне право по всьому світу.

Читайте також: Доходи від заморожених активів РФ та військові потреби України: Зеленський зустрівся з Мішелем

«Ми засуджуємо всі дії, які ведуть до дестабілізації, незалежно від того, хто їх вчиняє. Тут я згадую Іран, який разом зі своїми проксі підживлює конфлікти на Близькому Сході. Саме внаслідок підтримки від Ірану продовжується російська війна проти України. Ми маємо зробити висновки з цієї ситуації. Іран і Росія використовують одну й ту саму схему: ядерна загроза, імперіалістичні амбіції, підтримка терористичних груп, - і все це для дестабілізації сусідніх країн та решти світу», - зазначив Мішель.

Він також закликав Китай скористатися своїм впливом на Росію, щоб зупинити війну проти України та забезпечити повагу до Статуту ООН.

Читайте також: Декларація G7+ є підтримкою шляху України до Євросоюзу - Зеленський

«Китай є ключовим партнером, який може допомогти нам подолати глобальні виклики, зменшити ризики та диверсифікувати шляхи постачання. Як ми знаємо, залежність від одного постачальника переростає у вразливість та призводить до конфліктів. Ми також закликаємо Китай не підтримувати Росію, прямо або опосередковано, у її злочинній війні проти України. Натомість Китай має скористатися своїм впливом, щоб забезпечити повагу до Статуту ООН», - додав президент Європейської ради.

Як повідомлялося, Нью-Йорку продовжує роботу 79-та сесія Генеральної Асамблеї ООН. Тема цьогорічних дебатів  високого рівня - «Нікого не залишити осторонь: спільні дії в ім'я миру, сталого розвитку та людської гідності для нинішнього і майбутніх поколінь».

Фото: МТІ