Історичні проблеми з Україною треба вирішувати не шляхом «безцеремонного шантажу» - Дуда

У проблемних історичних питаннях між Польщею й Україною має статися «прорив», але він не може настати в результаті «безцеремонного шантажу», оскільки це «нічого доброго» не принесе Польщі.

Таку думку висловив у інтервʼю Polsat News президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

Дуда зазначив, що під час візиту до Нью-Йорка на 79-ту сесію Генасамблеї ООН у штаб-квартирі Організації він провів коротку зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським.

«Ми привіталися і на мить перекинулися кількома словами», - зазначив Дуда. Він додав, що мова йшла про ситуацію на фронті.

Відповідаючи на запитання про історичні проблеми у двосторонніх відносинах, польський лідер зазначив, що неодноразово говорив про це з українським колегою. Результатом цих розмов була, зокрема, спільна участь двох лідерів в екуменічному богослужінні у кафедральному соборі в Луцьку (у липні 2023 року – ред.), де вшановували жертв Волинської трагедії.

«Це стало результатом спокійної і дуже зваженої роботи над цим питанням», - підкреслив президент Польщі.

Він додав, що продовжуватиме цю роботу до кінця свого президентства (серпень 2025 року – ред.).

На зауваження, що Україна досі не дала згоди на ексгумацію жертв Волинської трагедії, Дуда відповів, що «ці згоди на ексгумації вже були», а питання отримання згод на подальші ексгумаційні роботи було темою його розмови із Зеленським під час нещодавнього візиту до Києва з нагоди 33-ї річниці Незалежності України.

Відповідаючи на запитання, чи буде якийсь «прорив» у цьому питанні до кінця його президентства, Дуда висловив сподівання, що так станеться. Водночас він підкреслив, що не хотів би, аби це відбувалося «шляхом безцеремонного шантажу», який, на його думку, «нічого доброго Польщі в публічному просторі не принесе».

Дуда наголосив, що питання проведення ексгумацій потрібно вирішувати не шляхом «погрози заблокувати інтеграцію України із Заходом».

«Давайте пам'ятати, що блокування інтеграції України із Заходом є однією з причин, чому Путін напав на Україну», - сказав він.

Відповідаючи на запитання щодо мирного плану припинення війни, президент РП підкреслив, що необхідно відновити примат міжнародного права, а це станеться лише тоді, коли Україна поверне контроль над усіма своїми міжнародно визнаними територіями, включно з Кримом.

Читайте також: Сікорський - про ексгумацію жертв Волинської трагедії: Ми готові до дискусії, не слід робити з цього

«На моє переконання, якщо хоч шматок української землі залишиться в руках Росії і світ визнає факт цієї анексії, це означатиме, що російський імперіалізм зжер те, що хотів зжерти, і хотітиме забрати більше територій, тому ця війна повернеться. На мою думку, Росія знову нападе на інші країни. І щоб цього не сталося, Росія повинна бути покарана за свою агресію в Україні і там, на полях України, програти цю війну», - наголосив Дуда.

Він додав, що Польща не повинна розглядати жодного плану «Б» у цьому питанні, хоча «багато людей чекають сьогодні на те, коли ця війна закінчиться, щоб повернутися до справ із Росією».

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно віцепремʼєр - міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш, а також згодом глава польського уряду Дональд Туск заявили, що від вирішення історичних проблем з Польщею залежатиме польська згода на членство України в ЄС.

Тема Волинської трагедії є однією з найсуперечливіших в українсько-польських відносинах. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін дещо відрізняються. Польська сторона наполягає, що виключну відповідальність за злочини, скоєні в 1943-1945 роках на Волині, несе українська сторона. Натомість українська сторона наголошує, що відповідальність несуть обидві сторони, і вибачення має бути взаємним.

Тему Волинської трагедії в минулі роки і нині активно використовує російська пропаганда, аби посварити український і польський народи.

Фото: Przemysław Keler, KPRP