У МЗС України розчаровані заявою Швейцарії про підтримку «Китайсько-бразильського консенсусу»

У Міністерстві закордонних справ України висловили розчарування інформацією щодо підтримки швейцарською стороною так званого «Китайсько-бразильського консенсусу із 6 пунктів».

Як передає Укрінформ, про це йдеться у коментарі на сайті МЗС.

«Ми не можемо зрозуміти логіки такого рішення. Адже спільно зі Швейцарською Конфедерацією ми організували Перший Глобальний Саміт миру 15-16 червня у Бюргенштоці, в якому взяли участь представники ста країн і міжнародних інституцій», – зазначається в коментарі.

У Міністерстві також зауважили, що Швейцарія бере участь у тематичних конференціях з конкретних пунктів української Формули миру, покликаних підготувати спільну мирну рамку для відновлення «всеохоплюючого, справедливого і сталого миру для України».

У відомстві наголосили, що усі ідеї, дискусії та плани щодо відновлення миру для України повинні базуватися на двох принципах: «нічого про Україну без України», а також пропозиціях, які ґрунтуються на Статуті ООН та включають повагу до суверенітету і територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів.

У МЗС назвали Формулу миру Президента України Володимира Зеленського єдиним шляхом до всеосяжного, справедливого та сталого миру, зауваживши, що немає потреби у створенні додаткових форматів і платформ для обговорення шляхів досягнення миру для України.

«Будь-які ініціативи, які не містять чіткого посилання на Статут ООН та не гарантують повного відновлення територіальної цілісності України, є неприйнятними. Такі «мирні ініціативи» лише створюють ілюзію діалогу, в той час, як агресор продовжує свої злочинні дії», – заявили у МЗС, закликавши Швейцарію та усі інші країни, які підтримують право і Статут ООН, уникати участі у таких ініціативах.

Як пише Swissinfo, у суботу речник Федерального департаменту закордонних справ (FDFA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує принципи ініціативи Китаю та Бразилії щодо припинення російсько-української війни, оскільки вона закликає до припинення вогню та політичного вирішення конфлікту.

Бідо також сказав, що китайсько-бразильська ініціатива є важливою, оскільки пропонує альтернативу «войовничим промовам», які пролунали в ООН як з українського, так і з російського боку.

За словами речника FDFA, про важливість Статуту ООН у контексті цієї ініціативи на цьому тижні у Радбезі ООН згадав міністр закордонних справ Китаю Ван Ї. Швейцарія завжди наголошувала на важливості посилання на Статут у мирних ініціативах, додав Бідо.

Читайте також: Угорщина візьме участь у зустрічі ініціативи Бразилії та Китаю «Друзі миру»

Як повідомлялося, 27 березня Ван Ї заявив, що Китай, Бразилія та деякі інші країни Глобального Півдня домовилися створити платформу «Друзі миру», в рамках якої планують сприяти мирному врегулюванню «української кризи».