Ядерні заяви Путіна не повинні зупинити НАТО у підтримці України - Столтенберг

Члени НАТО не повинні зупинятись в наданні більшої військової допомоги Україні через «безрозсудну російську ядерну риторику» Путіна.

Про це в інтерв'ю агентству Reuters заявив Єнс Столтенберг, який залишає посаду голови НАТО, передає Укрінформ. 

Столтенберг відреагував на зміну у ядерній доктрині РФ минулого тижня, зокрема на заяву про те, що Москва вважатиме будь-яку атаку на неї за підтримки ядерної держави спільною атакою.

«Те, що ми бачимо, - це патерн безрозсудної російської ядерної риторики і заяв, і (ця заява Путіна – ред.) вписується в цей шаблон. Щоразу, коли ми посилювали нашу підтримку новими типами озброєнь, росіяни намагалися нам перешкодити. Вони не досягли успіху, і цей останній випадок не повинен завадити союзникам по НАТО підтримувати Україну», - сказав генсек НАТО.

Читайте також: Зеленський відреагував на чергові ядерні погрози Путіна

Він додав, що НАТО не виявило жодних змін у ядерній політиці Росії, «які б вимагали якихось змін з нашого боку».

Столтенберг також підкреслив, що найбільшим ризиком для НАТО буде перемога Путіна в Україні.

Столтенберг також заявив, що будь-яке закінчення війни шляхом переговорів повинно включати гарантії безпеки для України з боку західних держав, насамперед США.В іншому випадку, за його словами, Росія не поважатиме жодних ліній, накреслених на карті, за які вона не повинна виходити.

Читайте також: Китай і Бразилія застерігають проти ядерних погроз на адресу України

«Коли узгоджується якась лінія - чи то міжнародно визнаний кордон, чи інша лінія припинення вогню, ми повинні бути абсолютно впевнені, що війна там закінчується. Поки що ми бачимо, що Росія атакує, вичікує, а потім знову атакує», - сказав він, маючи на увазі попередні домовленості, спрямовані на припинення війни між Росією та Україною, яка розпочалась у 2014 році.

«Я не думаю, що ми можемо змінити думку президента Путіна (щодо України – ред.), але ми можемо змінити його розрахунки, продемонструвавши, що ціна продовження війни настільки висока, що для нього краще сісти і прийняти Україну як суверенну незалежну державу», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Сибіга: Україна пропонує Формулу миру, РФ у відповідь - нові ядерні погрози

Як повідомляв Укрінформ, раніше генсек НАТО заявляв, що без членства в Альянсі забезпечити стабільну безпеку України буде неможливо.

Фото: gdpr-info.eu