Україна значно посилить безпеку в рамках НАТО після свого вступу - міністр оборони Швеції

Україна буде серйозним постачальником безпеки в рамках НАТО і з її членством союзники отримають велику армію з бойовим досвідом.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив у середу під час дискусії на Варшавському безпековому форумі міністр оборони Швеції Пол Йонсон.

"Політичний наратив і розуміння того, що Україна буде постачальником безпеки в рамках Альянсу, усвідомлення цього та досвід, який ми можемо отримати від України, на моє переконання, є абсолютно важливими", - сказав він.

За словами Йонсона, кількість військ, які Україна може надати в рамках колективної безпеки НАТО, "вражає". "І для Альянсу було б добре мати таку можливість. Той обсяг бойового досвіду, який Україна може надати, також є дуже важливим", - додав він.

Читайте також: Рютте: Підтримка України нам коштує менше, ніж була б пряма боротьба з Путіним

Міністр оборони Швеції наголосив, що питання членства України в НАТО мають вирішувати лише України та члени Альянсу, і жодна країна за його межами не повинна мати право вето.

Йонсон також підкреслив, що західні партнери повинні керуватися міжнародним правом у своїй підтримці України, а воно передбачає й право України на самооборону також за межами її кордонів.

"Ми повинні керуватися міжнародним правом: Росія – агресор, Україна має право захищати себе на своїй території та за її межами. І це наш підхід до платформ і систем, які ми відправляли в Україну. Отже, міжнародне право – це те, чим ми керуємося. І очевидно, що Росія є агресором у цьому випадку. Звичайно, українцям дуже важко воювати зі зв'язаною за спиною однією рукою. І Росія це використовує, застосовуючи для ударів артилерійські та інші пускові системи зі своєї території", - сказав міністр.

Читайте також: Новий генсек НАТО не став прогнозувати, коли Україна отримає запрошення до альянсу

Як повідомлялося, 1-2 жовтня у столиці Польщі триває Варшавський безпековий форум, присвячений питанням оборони в центральній та східній Європі. Учасники міжнародної конференції обговорюють, як зробити Європу більш готовою до загроз з боку Росії.

Фото: Sveriges Radio