Безпекові радники Польщі та Чехії: Маємо забезпечити перемогу України

Партнери України повинні забезпечити її перемогу над Росією, для якої лише поразка в цій війні може стати шляхом до перетворення на демократичну державу.

Таке переконання висловили радники з питань безпеки Польщі та Чехії під час дискусії в рамках Варшавського безпекового форуму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо гарантувати, що Україна переможе, а Росія зазнає поразки. Це те, що змінить уми росіян, це піде на користь самим цим людям», - заявив глава Бюро національної безпеки Республіки Польща Яцек Сєвєра, додавши, що тоді, можливо, Росія стане демократичною стабільною країною і гідним членом ООН.

Він підкреслив, що треба запобігти тому, щоби росіяни упевнилися, що перемогли Захід, і переконатися, що вони не оберуть нову жертву. Наразі ж, не маючи достатньо якісних ресурсів, у тому числі людських, аби забезпечити собі конкурентоспроможність у сучасному світі, РФ намагається за допомогою сили змінити світовий порядок, безпекову архітектуру, ведучи війну проти України та гібридну війну - проти Західного світу.

Читайте також: Європа не готова до реальної війни з Росією - учасники Варшавського безпекового форуму

Радник з нацбезпеки (при прем’єр-міністрі) Чехії Томаш Пояр був категоричний: «Я не очікую нічого доброго від Росії. Ніколи. Мене влаштує (нова – ред.) «залізна завіса» … Давайте зробимо, щоби вона працювала наступні 50 років», - висловив він свою думку і подякував Польщі та Україні за те, що вони розташовані між Чехіє і РФ.

«Росію змінити неможливо доки вона залишається імперією. Коли вона вибухне як імперія, це буде інша Росія, або, можливо, кілька Росій, це вирішувати росіянам… Ми же маємо продовжувати підтримувати Україну, посилити цю допомогу, щоби українці могли зупинити цю варварську державу, яка прагне проковтнути Україну та має апетит щодо інших», - заявив Пояр.

Він не вірить, зміна керівництва в Москві принесе фундаментальні зміни в Росії-імперії, адже будь-яка імперія такого типу має тенденцію розширюватися, і зупинити їх можна тільки силою.

З думкою про «безнадійність» Росії не погодився радник з безпекових питань Швеції Генрік Ландергольм.

«Ми віримо, що Росія може змінитися, ці зміни мають походити зсередини. Ми не ненавидимо Росію і росіян, ми ненавидимо російський режим… Не треба полишати ідею, що росіяни заслуговують жити в демократії», - сказав радник, але визнав, що демократизація РФ і повернення її в статус партнера навряд чи відбудеться за його життя.

Водночас Ландергольм підкреслив, що не бачить іншого шляху для забезпечення безпеки України, ніж членство в НАТО з відповідними гарантіями з боку інших 32 членів Альянсу. Він вважає за необхідне надати Києву членство не лише в НАТО, але і в ЄС «у короткостроковій перспективі».

Найбільш нейтрально серед учасників дискусії висловився радник зі стратегічних питань президента Франції Ксавьє Шатель, який зауважив, що в осяжному майбутньому треба зробити так, щоби Росія рахувалася зі Заходом і поважала його.

Читайте також: Заступник Умєрова на Варшавському безпековому форумі: Без членства України в НАТО не буде сталого миру

«Для цього ми повинні залишатися об’єднаними. Ми не маємо дозволити Росії отримати перевагу в Україні. Вони (росіяни – ред.) намагаються змінити правила гри, а ми не можемо цього акцептувати», - сказав француз.

При цьому всі без виключення учасники панелі погодились з тим, що потрібно продовжувати підтримувати Україну в її опорі агресору.

Як повідомлялося, 1–2 жовтня проходить Варшавський безпековий форум, присвячений питанням оборони в Центральній та Східній Європі.