Путіну не слід розраховувати, що підтримка України з боку союзників ослабне - Шольц

Канцлер ФРН запевнив, що Україна отримає кредит у 50 мільярдів доларів за рахунок заморожених російських активів і підтримка Києва з боку союзників не ослабне.

Про це Олаф Шольц заявив під час «громадянського діалогу» у німецькому місті Шверіні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він назвав кредит у 50 мільярдів доларів «цілком свідомою обіцянкою стабільності для України», що дасть їй змогу мати необхідну підтримку в найближчому майбутньому.

«Це також послання російському президенту, що він не має розраховувати, що в якийсь момент підтримка (України – ред.) просто зникне, і він зможе «з’їсти» всю країну», - сказав канцлер.

Тим часом речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт, коментуючи чутки про нібито готовність Олафа Шольца зателефонувати Путіну запевнив, що глава уряду зробить це тоді, коли буде доцільно.

Читайте також: Німеччина залишатиметься лідером з надання допомоги Україні у Європі - Шольц

«Канцлер неодноразово зазначав, що зробив би це знову, якби це мало сенс», - сказав речник, зауваживши, що «ситуація може дуже швидко змінитися».

Він також нагадав, що востаннє така телефонна розмова відбулася у грудні 2022 року.

Напередодні видання Zeit написало, що Шольц, імовірно, розглядає можливість телефонної розмови Путіним перед зустріччю G20, яка відбудеться у Бразилії в листопаді.

Читайте також: Огризко назвав два можливі мотиви для майбутньої розмови Шольца з Путіним

Як повідомлялося, країни «Групи семи» ухвалили до кінця 2024 року надати Україні кредит на 50 млрд дол. за рахунок використання заморожених російських активів. Це американський кредит, але він може бути доповнений європейськими грошима або національними внесками. Цю позику Україні планується погашати за рахунок надходжень від заморожених російських активів, більша частина яких знаходиться в країнах ЄС.